Welkom!Lees het hele artikel onder 'Actueel' !Wat hoort een paard? Lees het hele artikel onder 'Actueel'Het nut van de juiste ademhaling. Lees het hele artikel onder 'Actueel'

Gary:


" Deze behandeling voor paarden is een effectieve en paardvriendelijke behandelmethode die zeer breed inzetbaar is op elk gebied van paardenwelzijn. Paarden liegen niet over het effect van een behandeling, ze laten duidelijk weten wat er aan de hand is. Het werken en communiceren met paarden is voor mij daarom zuiver, puur en respectvol."

Samenwerking Dressuurstal Bloem

Ook als wedstrijdruiter en trainer is een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid bij jouw paard en jezelf van groot belang om vooruitgang te blijven behalen. Steeds meer ruiters zetten de behandelingen van Gary in om voor een echte 'happy athlete' én blije ruiter te zorgen. 

Daarom zijn wij blij de samenwerking met dressuurstal Bloem te mogen aankondigen!

 

"Topsport is samenwerken, een perfecte balans tussen: voeding, training en rust. Om het beste uit de combinatie te halen is het van groot belang dat wij elkaar begrijpen en aanvoelen. Om dit proces te versterken slaat Dressuurstal Bloem de handen ineen met Crystal Vision. Gary Aikema–Petiet behandelt paard en ruiter op alle niveau’s. Door zijn behandelingen krijg je meer inzicht in je paard en in jezelf.

Wil jij net als Bronno het beste voor je paard en voor jezelf? Kijk dan eens op www.crystal-vision.nl.

Dressuurstal Bloem is zeer verheugd met deze super leuke samenwerking!"

 

Voor meer informatie over Dressuurstal Bloem in Glimmen (Drenthe) kijk je op: www.dressuurstalbloem.nl

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Zorg voor de merrie

Zorg voor de merrie

Het wordt weer warmer en dat betekent dat het veulenseizoen volop begonnen is!

In de weide zien we steeds meer trotse moeders met veulens aan hun zijde. De drachtperiode en de tijd daarna als het veulen geboren is, is voor veel merries (en eigenaren) een inspanning en bijzondere tijd. Zowel lichamelijk als psychisch!

Naast de hormonale veranderingen in het lichaam door de dracht en de fysieke inspanning die de bevalling geeft, gaat er ook veel in het hoofd om van de merrie. Veel eigenaren staan er niet bij stil dat het hele proces voor de merrie een psychische belasting kan zijn. Ze heeft zelf vaak niet de keus gehad drachtig te worden, die keus maken wij als mens. Daarnaast kan het afscheid moeten nemen van het veulen ook psychisch zwaar vallen voor merries. Er kunnen fysieke pijnen achterblijven in het lichaam door de dracht, zoals scheefstand in het bekken of rugproblemen. Psychisch kan een (natuurlijke) dekking ook schade veroorzaken en Gary komt bij fokmerries best wel eens tegen dat een merrie zich ook, in mensentaal, aangerand kan voelen.

Ondanks de mooie periode voor de merrie met het veulen aan haar zijde, is het belangrijk dat de merrie zowel fysiek als psychisch een check up krijgt. Zo voorkom je later problemen, niet alleen met rijden maar ook als je nog een keer een veulentje wil fokken. Het niet drachtig raken, uitblijvende of extreme hengstigheid heeft vaak een psychische oorsprong waarna fysieke problemen ook de kop op kunnen steken. Tijdens een behandeling brengt Gary onder andere op hormonaal en fysiek gebied alles weer in balans en kan hij met de merrie in gesprek gaan hoe zij de dracht/bevalling ervaren heeft. Door dit te benoemen en door te geven aan de eigenaar, heeft de merrie kans gehoord te worden en kan de eigenaar een beslissing maken of er nog een veulen komt en hoe hij/zij verder kan handelen om het de merrie naar de zin te maken.

Wil je weten wat jouw merrie graag kwijt wil en of er fysieke problemen na de bevalling/dracht zijn ontstaan?

Maak een afspraak via de website, telefonisch of via Facebook!

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

 

 

  

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Ladiesnight @ Epplejeck

Na Groningen en Drachten zijn wij aanstaande woensdag aanwezig tijdens de Ladiesnight bij Epplejeck Zwolle!

 

 

Op deze gezellige avond kun je tijdens het shoppen ook al jouw vragen over jouw paard stellen. Heb je een vraag over het gedrag van je paard, loop je tegen (fysieke) problemen aan in de training of ben je gewoon nieuwsgierig? Wij leggen graag uit wat een behandeling of afstemming voor jou en jouw paard kan doen! Ook geven we praktische tips die je direct thuis kunt toepassen.

Spreek ons gerust aan tijdens de Ladiesnight of kijk alvast op onze website en/of Facebook pagina! Meer informatie over de Ladiesnight lees je via www.ej.nl .

 

Gary & Mariska

 

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Top 3: Verhalen van paarden in Luisterpaard afstemmingen

De top 3:

Verhalen van paarden in Luisterpaard afstemmingen

Tijdens de Luisterpaard afstemmingen kom ik de meest uiteenlopende en voor ieder paard unieke verhalen tegen. In een afstemming ga ik op afstand een gesprek aan met het paard, met eventuele vragen van de eigenaar als leidraad. Net als wij hebben paarden (en alle dieren) ook een verleden en een eigen kijk op het leven. Ook het karakter van een paard is deels bepalend hoe zij met situaties en de wereld om hen heen omgaan. Uit alle afstemmingen heb ik een top 3 samengesteld, want sommige thema's komen in de Luisterpaard afstemmingen regelmatig omhoog!

 


1.  Vraag van het paard: 'Waarom denken mensen zo moeilijk?'.

Duidelijk op nummer 1! Deze vraag stellen veel paarden aan zichzelf en in een afstemming stellen ze deze vraag vaak aan mij. De aanleiding voor deze vraag is vaak het feit dat het paard van de eigenaar de, voor het paard, moeilijke gedachtegang van de mens oppikt. Paarden snappen niet waarom we als mens bijvoorbeeld piekeren of in ons hoofd zo druk bezig zijn met problemen en dus niet alle aandacht erbij hebben. Het ene paard stelt de vraag verwonderd, het andere paard kan er zelfs boos om worden. Dit laatste omdat wij als mens onszelf daar enorm mee beperken en paarden van deze vaak negatieve en afleidende gedachtegangen last kunnen hebben.


De eerste keer dat ik deze vraag in een afstemming met een paard tegenkwam, was ik best verbaasd over de directheid van de vraag. Ik was dit soort vragen in afstemmingen met jonge kinderen inmiddels wel gewend, maar het gaf mij echt inzicht in het feit dat paarden ook dit soort vragen kunnen hebben. Tegenwoordig leg ik het paard het verschil tussen de gedachten van mens en paard uit, met de situatie waar het over gaat als voorbeeld. Het paard vindt mijn uitleg fijn en snapt het tot op zekere hoogte. Het is wel altijd mooi te zien dat een paard respect heeft dat wij anders in elkaar zitten, ondanks dat hij/zij het voor zichzelf niet kan voorstellen hoe dit is. Op enkele paarden na, want er komen ook paarden op mijn pad die net zo'n moeilijke gedachtegang als wij hebben (vaak overgenomen/gespiegeld van de eigenaar). Ik blijf dit tot nu toe een van de meest verwonderlijke vragen vinden die een paard kan hebben!

 

2.   Het paard als therapeut: 'Nee!'

Ik heb veel paarden horen roepen: nee! Iedereen heeft wel eens een quote gezien met iets in de trant van 'Je paard is je beste therapeut'. En dat dit voor ons als mens zeker zo kan voelen, betekent het niet dat het paard dit fijn vind. Iedere eigenaar weet dat een uurtje op stal erg kan opluchten als je niet lekker in je vel zit. Maar als je regelmatig je slechte bui naar stal meeneemt of je hart bij je paard gaat luchten, kan het paard dit erg vervelend gaan vinden. Afhankelijk van hoe gevoelig (niet te verwarren met afgehard!) het paard is, heeft elk paard hier zijn/haar grens in. Want wie zorgt ervoor dat het paard die negatieve spanning kwijt kan raken? Sommige paarden zijn hier makkelijk in, anderen weten niet wat ze er mee aan moeten. Natuurlijk kun je af en toe stoom afblazen bij je paard, maar als je veranderingen merkt in gedrag of lichamelijk, wees er dan van bewust dat jij daar een oorzaak van kan zijn. Er zijn best wat paarden die dit thema aangeven in een afstemming. Vaak geef ik de eigenaar dan een persoonlijke opdracht of oefening mee om zonder spanning naar stal te kunnen gaan. En soms heeft het paard ook wat tips nodig om zelf de spanning die nog aanwezig is te verwijderen. Met deze kleine bewustwording kunnen problemen voorkomen worden! Spanning en stress bij je paard kwijt raken is prima, mits je erop let dat het in balans blijft en geen gewoonte wordt.

 

3.  Mededeling van het paard: 'Dat weet ik al'.

Paarden weten heel goed wat er diep van binnen bij ons als mens speelt. Met welke vragen we rondlopen, welke gedachtes we hebben, hoe we ons écht voelen... Dat hoef je een paard echt niet te vertellen. Voor mij wordt dit iedere keer bevestigt als ik aan het eind van een afstemming de vragen die een eigenaar mee heeft gegeven doorlees. Ik doe dit met opzet pas aan het eind van een afstemming (en bij de aanvraag), zodat ik zo zuiver mogelijk een afstemming in ga en het paard echt aan het woord kan laten. Vrijwel altijd blijkt dat alle vragen beantwoord zijn. Dat betekent dat een paard duidelijk weet wat er speelt bij de eigenaar, dit is voor mij vergelijkbaar met afstemmingen op jonge kinderen. Vaak vraagt een eigenaar bij een afstemming ook om iets aan het paard door te geven, bijvoorbeeld een naderende stalwissel, uitbreiding van de kudde of iets anders wat op het paard invloed kan hebben. Paarden reageren dan vaak met 'Dat weet ik al' (op een liefdevolle manier). Natuurlijk is het voor het paard het fijnst als je hem dit persoonlijk (bijvoorbeeld in gedachten) tegen hem vertelt, want ook paarden kunnen wel eens wat over het hoofd zien.. De meeste paarden zijn zich erg bewust van wat er in het leven van de eigenaar speelt, je hebt als eigenaar immers altijd een verbinding met je paard. Of je je daar bewust van bent of niet!

Natuurlijk zijn niet alle paarden hetzelfde en is er altijd een uitzondering op de regel. Het blijft altijd een verassing voor mij en de eigenaar waar een paard over wil praten. Vaak heeft het paard al door wat er bij de eigenaar wat vragen betreft speelt, maar er is ook zeker ruimte voor eigen inbreng van het paard en dit is ook het uitgangspunt waar ik een afstemming mee begin. Dat levert de meest uiteenlopende verhalen op. Soms met een stukje verwerking van een trauma bij het paard, de andere keer wil het paard graag wat aan de eigenaar kwijt of wil hij/zij iets zien veranderen. Ook is het mooi om de verschillende karakters van paarden voorbij te zien komen, net als bij de mens. Het blijft iedere keer een verassing!

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

 

 Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Communiceren met je paard - Wat hoort een paard?

Communiceren met je paard: Wat hoort een paard?

Paarden horen uiteraard vele malen beter dan wij. Ze zijn gevoelig voor harde en hoge geluiden, maar ook lage en sissende geluiden kunnen hen nerveus en gespannen maken. Daarnaast heeft ook de intonatie van de stemhulpen die wij geven een positief of negatief effect. Aan de (omgevings)geluiden die een paard hoort kan hij veel opmaken en ook kan hij bepaalde geluiden filteren om bijvoorbeeld in een drukke omgeving specifiek naar jouw stem te luisteren. Maar er is een belangrijke factor van 'horen' die we als mens enorm onderschatten: namelijk de intentie waarmee wij woorden uitspreken.

 

De intentie die wij hebben, zowel met gesproken woorden als slechts een gevoel of gedachte, pikken paarden haarfijn op. Het ene paard is hier gevoeliger voor dan de ander, afhankelijk van of een paard erg gesloten is of juist (teveel) open staat voor deze subtielere signalen die we als mens uitzenden. Gesproken woorden kunnen voor een paard even direct zijn als een gevoel of gedachte die we (onbewust) uitzenden naar het paard. Het is dus zeker een goede oefening om, voordat je naar je paard gaat, bij jezelf te kijken wat er speelt. Hoe voel je je, hoe is je dag verlopen? En nog een stapje verder: zit er in jouw onderbewustzijn nog iets verstopt wat je voor jezelf misschien nog niet eens uitgesproken hebt, met betrekking tot jouw paard? Je paard kan dit zeker merken en erop reageren!

Als je denkt dat jouw paard niet 'hoort' wat je voelt of denkt, mis je een heel belangrijk deel van de communicatie tussen jou en jouw paard. Een deel wat je positief in kunt zetten voor jullie beiden, om jouw paard vertrouwen en duidelijkheid te geven. Let er dus zeker op wat je denkt en/of voelt als je bij jouw paard bent. Vooral als je zelf niet lekker in je vel zit of twijfels hebt over de toekomst  wat betreft jouw paard. De signalen die je paard van jou oppikt komen soms hard binnen en kunnen een basis vormen voor fysieke problemen of gedragsproblemen, zoals angst en onzekerheid. De mate waarin het een probleem kan worden is ook afhankelijk van of jouw paard een binnenvetter is of zaken makkelijker langs zich heen laat gaan. En uiteraard hoe jij op deze dngen inspeelt.

Het betekent natuurlijk niet dat je jouw emoties binnen moet houden, sterker nog: uit ze! Als je een flinke baaldag hebt omdat het rijden niet fijn gaat of je het privé zwaar hebt, is het belangrijk deze gevoelens te uiten zoals het op dat moment bij je binnenkomt. Even flink huilen of boos worden is helemaal niet erg en lucht vaak enorm op. Belangrijk is dat je er niet in blijft hangen en na het uiten ook weer de positieve dingen van de situatie in kunt zien. Je doet je paard een groot plezier als je jouw emoties en gevoel op een rijtje hebt en ze niet naar hem meeneemt!

 

Tijdens de behandelingen die Gary geeft merkt hij snel of de onderbewuste communicatie tussen ruiter en paard een oorzaak is van een probleem of er aan bijdraagt (het is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt tijdens een behandeling!). Hij geeft tips hoe je zelf zorgvuldiger met je gedachten en intenties om kunt gaan en vertaalt naar de eigenaar wat het paard opgepikt heeft en welke uitwerking dit heeft. Dit vertalen en het gevolg dat een eigenaar bewuster omgaat met innerlijke gedachtes en intenties geeft mooie resultaten in de band die eigenaar en paard hebben, het bied een oplossing voor het probleem wat speelt én het heeft vaak ook een positieve weerslag op het privéleven van de eigenaar!

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Het nut van de juiste ademhaling

Het nut van de juiste ademhaling

Een verkeerde ademhaling is een veelvoorkomend probleem, waarvan het nut vaak wordt onderschat. Met de juiste ademhaling kom je meer in contact met je lichaam, je gevoel en straal je meer rust uit. En daar kun je van profiteren tijdens het rijden en de omgang met je paard!

 

In situaties waarin jij of jouw paard onrustig of gespannen wordt, begin je vaak automatisch met ´hoog´ ademhalen. Dit betekent dat je niet meer doorademt naar je buik, maar je ademhaling in de top van je longen blijft hangen. Dit is vergelijkbaar met een hoge, snelle ademhaling tijdens hyperventilatie. Soms houdt je op deze momenten onbewust zelfs je ademhaling in en stop je even met ademhalen. Doe je dit laatste tijdens het rijden, dan zul je merken dat je als het ware ´stopt met rijden´. Dit is ook niet gek, omdat je tijdens het niet goed doorademen je spieren aanspant en een verkrampte houding aan gaat nemen. Je blokkeert als het ware en dit voelt jouw paard heel goed, hoe miniem dit ook is. Voor jouw paard geef je eigenlijk het signaal af dat er inderdaad een spannende situatie of gevaar is en jouw paard dus ook op moet letten, ongeacht of jij of jouw paard de eerste was die de welbekende spoken zag. Een logisch resultaat is dat jouw paard ook verkrampt, zijn spieren aanspant (dat doe jij immers ook) en op de situatie gaat reageren door weg te lopen of te schrikken. En aangezien jij daar weer op reageert door nog gespannener te gaan zitten, heb je door de lichamelijke blokkade die je jezelf oplegt meer kans om te vallen.

 

Belangrijk is dus om in een spannende situatie of op een paard wat van zichzelf al gespannen is goed na te gaan of je nog doorademt naar je buik en het volledige potentieel van je longen gebruikt. Een goede ademhaling voorkomt dat je in een gespannen situatie lichamelijk blokkeert en je je paard niet meer goed kunt begeleiden.  Je paard pikt het namelijk altijd op als jij gespannen bent, ook als hij er niet op lijkt te reageren!

In de omgang met jouw paard is het effect van slecht, onregelmatig of niet doorademen niet anders. Of je nu longeert, grondwerk doet, wandelt of bezig bent met de verzorging, ook hier is het goed doorademen in gespannen situaties erg belangrijk. Jouw paard voelt ook vanaf de grond heel goed aan jou of je gespannen of angstig bent en zal hier op reageren in zijn lichaamshouding en/of gedrag.

 

Oefening buikademhaling

Tijdens het instappen kun je makkelijk de buikademhaling oefenen en het effect op jouw lichaam en paard voelen. Een juiste ademhaling wordt de buikademhaling genoemd, waarbij je eerst je buik vult met lucht, daarna het onderste deel van je longen, midden en uiteindelijk de top van je longen op een regelmatig tempo. Leg desnoods een hand op je buik (op het middenrif, onder de longen) om te voelen of je je buik uitzet tijdens het inademen en intrekt tijdens het uitademen. Goed opletten dus; eerst je buik vullen met lucht en pas aan het eind open je je borst voor de laatste lucht in je longen. Daarna adem je weer op een rustig tempo uit.

Het vergt vaak wat oefening en concentratie om dit automatisch te gaan doen. Daarom is het stap tempo een perfecte situatie om dit te oefenen, in combinatie met je ogen dicht zodat je ook de kans krijgt meer je lichaam te voelen. Tijdens het instappen sluit je je ogen en ga je met je bewustzijn naar je lichaam en ademhaling, zodat je goed voelt hoe je op je paard zit. Ga in gedachten al je spieren en lichaamsdelen langs. Van het puntje van je tenen, enkels, kuiten, knieen, bovenbenen, SI gewricht, rug- en buikspieren, schouders en nek tot je hoofd. Ga na of al deze spieren ontspannen zijn als jouw paard het juiste stap tempo heeft. Voel je ergens spanning in jouw lichaam? Ontspan deze spieren en adem goed door naar je buik. 

In spannende situaties kun je nu makkelijk teruggaan naar de buikademhaling om zo jezelf en jouw paard niet lichamelijk te blokkeren. Je geeft immers niet meer met je lichaam aan dat jij een situatie als spannend ervaart en je paard dus ook alert moet zijn. Het is zelfs mogelijk om op een uitademing een overgang te rijden van galop à draf, draf à stap of een rustiger tempo te krijgen. Vanwege de volledige ontspanning die je lichamelijk doorgeeft aan je paard, zal je paard hierop terugkomen in tempo. Uiteraard merkt een goede instructie het ook op als je ademhaling problemen veroorzaakt tijdens het rijden.

Deze buikademhaling kun je natuurlijk overal oefenen. Ervaar je ergens in je lichaam pijn, een ongemak of stress, dan kan deze ademhaling de pijn verlichten en je tot rust brengen. Blijf je ‘hoog’ ademhalen, dan maak je juist een stofje aan wat je alert houdt. Tijdens meditaties wordt veel gebruik gemaakt van deze ademhaling en ook tijdens de Crystal Touch behandeling maakt Gary gebruik van zijn ademhaling om de energie goed te laten stromen. We komen regelmatig paarden tegen die tijdens het rijden of in de omgang schrikkerig of gespannen zijn of er zelfs compleet vandoor gaan. In veel gevallen verdwijnt dit gedrag na een behandeling om de oorzaak van het gedrag te vinden, in combinatie met bovenstaande uitleg over de buikademhaling. Je moet er echter wel tijd in durven steken om de ademhaling goed en consequent toe te passen.  Bij de een gaat dit uiteindelijk sneller dan de ander en het ligt er ook aan met welke mate van gevoel jij je paard rijd of ermee omgaat.      

 

Kom je in een gespannen situatie met je paard, ziet je paard of jij spoken of gaat je paard er (onverklaarbaar) vandoor? Ga even terug naar de basis en check of het probleem niet ligt bij jouw ademhaling en de onbewuste signalen die je hiermee afgeeft!

 

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Depressie bij paarden

Depressie bij paarden

Welke signalen geeft jouw paard en hoe kun je er zelf voor zorgen dat je paard vrolijk is en blijft?

In de praktijk komen we regelmatig paarden tegen die depressief gedrag vertonen of een depressie in gedrags- of lichamelijke problemen uiten. De signalen hiervan zijn voor de buitenwereld niet altijd duidelijk op te merken, maar voor ons vaak al merkbaar bij de start van een behandeling. Omdat we dit vaak tegenkomen en de oorzaak in veel gevallen makkelijk weg te halen is of te voorkomen valt, besteed ik in dit artikel aandacht aan enkele mogelijke oorzaken van een depressie bij paarden. Welke signalen kan jouw paard geven en hoe kun je zelf zorgen dat je paard vrolijk is en blijft?

 

De signalen van een depressief paard kunnen net zo verschillend zijn als bij de mens. Waar het ene paard er zichtbaar slecht uit gaat zien, valt er aan een ander paard niets te merken, maar stapelen bijvoorbeeld kwaaltjes zich wel op. Een lijstje met enkele signalen:

-          Verminderde reactie (op buitenwereld, aanraking, geluiden of jou)

-          Lichaamsgedrag: hoofd naar beneden, doffe blik in de ogen, oren naar achteren

-          Doffe vacht (algehele beeld veranderd)

-          Geen of verminderde eetlust

-          Verandering in gedrag tijdens het rijden (‘spoken’ zien, schrikachtig)

-          Gedragsverandering in de weide of omgang

-          Teruggetrokken of inactief gedrag

-          Onrustig gedrag op stal (tegen staldeur schoppen, onrustig rondjes lopen)

 

Foto: Enkele andere factoren die de geestelijke gesteldheid van jouw paard kunnen beïnvloeden. 

De oorzaak van een depressie is zeer uiteenlopend en bij ieder paard verschillend. Stress, slechte voeding, een nare ervaring of trauma, te weinig variatie of uitdaging, een slechte omgeving… maar de oorzaak kan ook bij de eigenaar liggen.

Jouw paard voelt de intentie waarmee je met hem bezig bent. Het is dus belangrijk om tijdens de omgang met je paard ook regelmatig bij hem stil te staan en niet enkel met de omgeving bezig te zijn of je eigen problemen te overpeinzen. Er zijn zoveel kleine en grote hints over het welzijn van je paard op te merken als je met hem bezig bent, maar je moet wel willen luisteren.  Blijf je met je aandacht bij jouw paard, dan zal hij zich gehoord voelen. Dat is vaak wat we beschrijven als ‘een band hebben met je paard’: al in een enkele oogopslag kunnen zien hoe jouw paard zich voelt en daar ook bewust naar handelen. We zien echter veel dat ruiters meer met hun omgeving bezig zijn dan zich te concentreren op henzelf en hun paard. Ook worden (persoonlijke) problemen meegenomen naar en uitgebreid overdacht bij het paard, over bijvoorbeeld werk, school of thuissituatie. Geen probleem zou je zeggen, want paarden zijn in veel gevallen gewoon je beste therapeut (aldus het spreekwoord). Het wordt echter wel een probleem als je paard meer negatieve emoties over zich heen krijgt dan hij kan verwerken en de balans er niet meer is. Daarnaast heeft een paard ook zijn eigen verleden en problemen. Zou jij een vriend of vriendin willen hebben die het enkel over zichzelf heeft en jou na ieder bezoek geestelijk uitgeput achterlaat?

Een paard kan ook overprikkeld, overspannen en uiteindelijk depressief raken met alle lichamelijke en geestelijke gevolgen van dien. Zeker als er geen ruimte is voor het paard om zich eens te uiten en te voelen dat er ook aandacht is voor hem of haar. Paarden zijn uiterst gevoelig en in staat alle emoties op te zuigen als een spons. Dus als jij vaak negatieve gedachten hebt bij jouw paard, zal hij/zij dit feilloos aan voelen. Sommige paarden uiten dit in depressief gedrag of juist uitbundig gedrag in bijvoorbeeld de omgang, maar elk paard heeft zijn eigen hoge of lage grens in wat hij aan kan.  Uiteraard is het ene paard hier gevoeliger voor dan de ander en zijn er vaak nog meer (omgevings)factoren die hieraan bij kunnen dragen, positief of negatief. Het beste advies is eigenlijk: zorg goed voor je eigen geestelijke gezondheid!

 

Wat kun je zelf doen om jouw paard op te vrolijken of vrolijk te houden?

-          Laat je eigen problemen thuis

Geniet van het moment dat je bij je paard bent en richt je aandacht op jouw paard in plaats van in je hoofd te blijven zitten, te piekeren of je druk te maken over wat de omgeving van je denkt.

-          Poets met aandacht

Zorg ervoor dat je tijdens het poetsen ook echt bewust bent van wat je doet. Leg je vrije hand desnoods op het paard tijdens het borstelen en voel bewust de vacht, maak contact!

-          Praat tegen je paard

Hardop of in je hoofd, ga eens een gesprek aan. Vraag hoe hij zich voelt, of hij het fijn vindt wat je doet, vertel wat jullie samen gaan doen. Klinkt misschien gek, maar iedere paardeneigenaar heeft ooit wel eens tegen zijn paard gepraat. En geloof me, je paard voelt het als je op deze manier regelmatig met hem bezig bent.

-          Zorg voor een stabiele omgeving

De basis moet goed zijn. Als je op een baaldag bij je paard komt, is het fijn dat je paard na jouw bezoekje zich weer op kan laden in zijn omgeving. Voldoende weidegang, een fijne buurman of kudde, voldoende goed voer, een positieve sfeer op stal tussen zowel mensen als paarden… Enkele basisvoorwaarden voor een paard om zich ‘happy’ te voelen en bij zichzelf te blijven!

-          Las een pauze dag in & zorg voor afwisseling

Afhankelijk van de kwaliteiten van het paard en de ambities van de ruiter, traint de een bijna dagelijks intensief, waar de ander slechts een rustig buitenritje maakt eens per week. Zorg bij veel trainen voor voldoende afwisseling en las ook gerust eens een pauze dag in, zonder in de stress te schieten dat je trainingsschema niet nageleefd wordt. Een klein stapje terug zorgt in dit geval vaak voor een grote stap vooruit. Je paard is je dankbaar!

 

Inmiddels is bekend dat een verminderde geestelijke gesteldheid bij de mens kan leiden tot lichamelijke problemen. Bij paarden is dit niet anders. Handig is dus, vooral bij terugkerende ziekte of blessures, om voor jezelf te checken of je paard nog wel lekker in zijn vel zit. Zo kun je al enkele mogelijke oorzaken uitsluiten en met bovenstaande tips kun je zelf aan de slag gaan om meer contact met je paard te krijgen. Leer je paard en zijn signalen echt kennen!

Vindt je het moeilijk te beoordelen hoe jouw paard zich voelt of heb je het idee dat er toch iets speelt, dan kun je tijdens een behandeling voor jouw paard meer inzicht en persoonlijke tips krijgen. Ook krijgt je paard direct de kans problemen aan te pakken en te verwerken, zowel lichamelijk als geestelijk. Het belangrijkste is dat jouw paard wordt gehoord en hij/zij even op nummer 1 staat en de kans krijgt aan te geven wat er aan de hand is. Je zult zien dat door meer te luisteren, je paard vrolijker en energieker wordt. Dat heeft ook een positieve wisselwerking op jou.

 

 Paarden zijn niet veeleisend, als jij zorgt voor balans en een luisterend oor!

 

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Meeliften... Hoe kan dat?

Meeliften... Hoe kan dat?

Tijdens een behandeling voor het paard merken we dat ook andere paarden meeliften of proberen de aandacht van Gary te trekken. Soms gebeurd dit al als we op een stal aankomen.

Paarden kunnen door Gary’s aanwezigheid spontaan beginnen met het corrigeren van het lichaam. We horen dan vaak het ‘kraken van de botten’ (= correctie). Daarnaast merken we dat paarden in de buurt als het ware ‘meeliften’ op de energie die vrijkomt tijdens de behandeling. Ze gaan dan graag zo dicht mogelijk bij het te behandelen paard staan en rusten, krijgen een relaxte blik in de ogen en gaan gapen (= loslaten). Ook het opgang komen van de spijsvertering/darmen horen we vaak spontaan.

Andersom kan het ook. Sommige paarden maken tijdens een behandeling opeens een hoop kabaal door bijvoorbeeld tegen de staldeur aan te slaan. We horen dan dat zo’n paard normaal heel rustig is en dat gedrag nooit vertoont. Na een behandeling loopt Gary vaak nog even bij zo’n paard langs om een aai te geven, waarna te merken is dat het paard rustig wordt. Verder dan zo’n erkenning (deze paarden willen graag gezien worden en hebben ook wat te vertellen) kunnen we natuurlijk niet gaan. Het is niet aan ons om deze paarden ‘zomaar’ te gaan behandelen zonder toestemming, hoe erg we ook merken dat deze paarden dit goed kunnen gebruiken. Soms voelt dit voor ons alsof je een paard wat lekkers voorhoudt, maar het niet geeft. Een behandeling moet op initiatief van de eigenaar worden aangevraagd.

Hoe komt het dat andere dan het te behandelen paard ook merken dat er wat gebeurd en dus gaan meeliften of aandacht proberen te vragen?

Eigenlijk is dit heel simpel. Gary heeft van zichzelf een hoge vibratie/trilling/energie bij zich, die het mogelijk maakt dat slechts door aanwezig te zijn al processen in werking worden gezet. Tijdens een behandeling maakt hij van deze energie gebruik. Energie gaat altijd heen waar het nodig is en ook het te behandelen paard kan de energie zelf reguleren en eventueel doorsturen. De eigenaar merkt vaak ook de energie op en ook bij de eigenaar kan dit processen op gang brengen. Meestal wordt dit opgemerkt door de eigenaar als een bepaalde ‘rust’, vermoeidheid of er een komt een huilbui vrij. Geen probleem, ook dat is loslaten en dit heeft in veel gevallen met het probleem bij het paard waarvoor we komen te maken. Doordat we ook mensen behandelen, kunnen we mooi deze koppeling maken en hier ter plekke ondersteuning in bieden. Zo heeft de eigenaar in sommige gevallen ook op persoonlijk vlak veel aan een behandeling!

De energie waarmee gewerkt wordt kan vanzelf een andere weg kiezen (bijvoorbeeld door deels ook naar andere paarden of de eigenaar te gaan) of het paard bepaald zelf dat een deel van de energie ergens anders heen stroomt. Aan de behandeling zelf doet dit geen werking af. Voorbeeld: als jij in een vertrek komt waar net ruzie is geweest, voel je die energie vaak ook hangen. Aangezien paarden vele malen gevoeliger zijn dan wij als mens (ze staan dichter bij de natuur, bij hun essentie), merken zij het veel eerder en bewuster als ergens met energie gewerkt wordt. En veel paarden maken daar dankbaar gebruik van door mee te liften!   

 

 

Paarden zijn vaak dankbaar voor de behandeling en laten dit aan de eigenaar merken door de handen of zelfs het gezicht van de eigenaar te likken tijdens de behandeling. Het is voor zowel ons als de eigenaar op zo´n moment voelbaar dat het paard door dit gedrag te vertonen zegt: ´Dankjewel!´. Dit versterkt de band met de eigenaar en herstelt in sommige gevallen ook het vertrouwen tussen eigenaar en paard.

Doordat het te behandelen paard na een behandeling een andere (hogere) energie om zich heen heeft hangen, zien we ook vaak dat andere paarden anders reageren. Zo worden verstoten paarden weer in de kudde opgenomen of wordt een behandeld paard eerst uitgebreid begroet en besnuffeld door de kudde.

Het meeliften is een mooi bij effect van een behandeling en geeft voor ons ook een eerste beeld van de stalling waar een paard staat en hoe het dus met de omgeving gesteld is. Ondanks dat het soms ontzettend kriebelt om andere paarden ook een korte behandeling te geven, doen we dit uiteraard niet. Als eigenaar dien je zelf te kiezen voor een behandeling, zodat we met volle aandacht jou en jouw paard kunnen helpen.

 

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Van schuldgevoel naar bewustwording

Van schuldgevoel naar bewustwording 

‘Het is jouw schuld’ – een uitspraak die vaak wordt gedaan, in woorden of gedachten. Een uitspraak die je beperkt, omdat je de kracht om de situatie te veranderen aan een ander geeft en er zelf geen invloed meer op hebt. Het welbekende 'wijzen met de vinger'. De schuld afschuiven op een ander, ongeacht de situatie, beperkt je en maakt je machteloos.  

Je kunt je echter ook zelf schuldig voelen en het op jezelf projecteren. Vooral hooggevoelige mensen (HSP) hebben de neiging snel zichzelf de schuld te geven van situaties of voorvallen, ook als zij er zelf amper bij betrokken zijn. We zien dit de laatste tijd regelmatig terug bij onze cliënten in de praktijk, maar ook bij de eigenaren of ruiters van paarden.  In dit artikel ga ik in op mensen die schuldgevoel op zichzelf projecteren.

Hoe kom je van dat nare, onterechte schuldgevoel af en hoe krijg je de controle om het schuldgevoel om te zetten in iets positiefs?

 

 

Een voorbeeld uit de praktijk tijdens de behandeling van een paard:

Dit paard had enkele lichamelijke aandachtspunten en de eigenaar (Melissa) had het idee dat er geestelijk iets dwars zat, omdat bepaald gedrag in de omgang niet te verklaren was. Tijdens de eerste behandeling gaf het paard inderdaad aan dat hij het met bepaalde dingen niet eens was, wat zich onder andere uitte in een soort haat-liefde verhouding naar Melissa.  Zij herkende dit ook in haar naaste omgeving.

Melissa’s eerste reactie was schuldgevoel naar het paard en als hooggevoelig persoon projecteerde zij dit op zichzelf. Het voelde alsof ze slecht voor haar paard zorgde en het niet goed kon doen. Uiteraard was dit niet zo; vrijwel elke paardeneigenaar wil het beste voor zijn of haar paard en handelt daar ook naar. Feit is dat niet iedereen zich bewust is van het eigen gedrag of handelingen, soms zijn we opgegroeid met inzichten die achteraf bijgesteld moeten worden, omdat er betere opties zijn voor ons en onze omgeving.

 

De rol van de partner in de bewustwording

Als buitenstaander hebben we snel de neiging te gaan oordelen. Het is overduidelijk dat je bepaalde dingen niet doet of juist wel, het zijn toch algemene normen en waarden waar je je aan houdt? ondanks dit zijn er mensen die, voor de buitenwereld soms overduidelijke, gedragingen toch doen. Deze mensen hebben niet door dat zij iets doen wat henzelf, hun omgeving of dier kan schaden. Dat klinkt in sommige situaties (bedenk er voor jezelf maar eens een) heel moeilijk te geloven, maar in veel gevallen is het echt zo dat mensen het niet inzien. Wellicht het spreekwoordelijke ‘bord voor de kop’.

En als we de paardenwereld als voorbeeld nemen; veel ruiters maken keuzes op basis van prestatiedruk en het gevoel te moeten presteren of zich te moeten meten aan anderen. Dit komt in nagenoeg alle gevallen voort uit een onzekerheid waar angst onder schuilt; dit heeft niets met het paard te maken, maar wel met de persoon zelf en hoe hij of zij diep van binnen in het leven staat.

In relaties zie je vaak dat de partner veel tolereert en de andere partner nooit wijst op zijn of haar gedragingen. In het gegeven voorbeeld was het paard de spiegel voor Melissa; hij liet haar door zijn gedrag zien dat zij op een andere manier in het leven mocht gaan staan en de controle wat meer los mocht laten. Zoals ik altijd zeg; het hebben van een paard is een vorm van een hele diepe vriendschap; een relatie. Als jouw partner (paard of mens) je nooit iets vertelt, nooit aangeeft dat iets op een andere manier ook beter zou kunnen, nooit aangeeft dat hij of zij gekwetst is door jouw gedrag en spreekwoordelijke oogkleppen op zet, hoe kun jijzelf dan veranderen?  

Paarden hebben natuurlijk veel eerder de neiging om wat zij bij hun eigenaar voelen te spiegelen en het op die manier te vertellen, dan wij mensen. Maar vergis je niet; sommige paarden zijn hard voor zichzelf en net als sommige mensen echte binnenvetters. Deze paarden zullen eerder lichamelijk klachten laten zien, dan geestelijke.

 

Van schuldgevoel naar bewustwording

Als je jezelf schuldig voelt, geef je je kracht uit handen. Je gaat sneller bij de pakken neerzitten, denkt dat je niets aan de situatie kunt veranderen en voelt je verantwoordelijk. Soms laat je je leiden door je ego en kruip je zelfs in de slachtofferrol (‘ik kan er niets aan doen’). Je komt in een cirkeltje terecht, waardoor het nog moeilijker wordt de situatie te veranderen. 

Je bent inderdaad verantwoordelijk voor jouw gedrag, daar kun je niets mooiers van maken. In jouw omgeving ligt misschien ook een stukje verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld jouw partner die oogkleppen opzet en niets (durft) te zeggen om verschillende redenen. Maar onthoudt; zodra iemand jou wijst op jouw gedrag of handelingen, heb JIJ de kans om bewust te worden! In het begin kun je boos zijn, omdat je beseft dat het zo niet langer door kan gaan of je je verzet tegen de verandering. Je kunt boos zijn op jezelf, de situatie, jouw gedrag of degene die jou erop heeft gewezen. Naarmate de tijd verstrijkt zul je deze laatste juist heel dankbaar zijn, omdat je er iets moois voor terug hebt gekregen; bewustwording en de kans om te groeien.

Jij hebt zelf in de hand of je nadenkt over de situatie. Het lampje gaat branden, je zoekt andere manieren om naar een situatie te kijken of gedrag te veranderen, misschien met hulp van buitenaf. Dát is bewustwording en daarmee houdt jij de controle, zodat je gericht kunt werken aan de oorzaak van bepaald gedrag. Ongeacht of jij, jouw omgeving of paard er negatief beïnvloed door wordt.

Nadat we bovenstaande aan Melissa uitlegden, met betrekking op haar situatie, werd het voor haar duidelijker waarom haar paard bepaald gedrag vertoonde. Ze gaf zichzelf niet meer de schuld, maar voelde in plaats daarvan een opluchting en ze beloofde zichzelf aan haar situatie te gaan werken. 

 

Het effect van bewustworden 

Besef je dat je ook je eigen persoonlijke groei blokkeert en daarmee jouw geluk, als je weigert bewust te worden van jouw gedrag dat anderen negatief beïnvloed. Het is nooit te laat om te veranderen; we stellen het veel te vaak uit. Angst voor verandering is iets wat veel mensen hebben, ook als er in de omgeving iets veranderd. Het liefst blijven we op gebaande paden lopen. Maar als je nooit een zijweg durft te nemen of een andere hoofdroute kiest, zal je nooit weten of je misschien een gelukkiger en gezonder persoon wordt... Je zult opluchting voelen als je erkent waar het misgaat en hoe jij daar een hand in hebt gehad. Laat je niet afleiden door jouw ego in dit stadium ('ik doe alles verkeerd, het is mijn schuld'), schuif de schuld ook niet op een ander af (don't shoot the messenger), maar kijk wat jij zelf zou kunnen veranderen. Blijf in je kracht staan en regisseer je eigen leven zoals jij dat wil!

 

Zet jouw schuldgevoel opzij en kies voor bewustwording en groei!

 

© Crystal Vision 2016 – Dit artikel mag in zijn geheel gedeeld worden. Het kopiëren of zelf publiceren van dit artikel is slechts toegestaan met correcte bronvermelding.

Mariska Aikema-Petiet

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Winteractie: Geld bestaat niet... Althans, nu even niet!

Onze nieuwsbrief verschijnt enkele keren per jaar en daar hoort altijd een leuke actie bij, speciaal voor onze nieuwsbrieflezers. De winteractie is een week exclusief beschikbaar geweest voor onze nieuwsbrieflezers en iedereen die de nieuwsbrief doorgestuurd krijgt. Nu is de actie ook beschikbaar voor jou!

Dit keer een bijzondere actie speciaal voor alle paardeneigenaren! Maak nu een afspraak voor een behandeling voor jouw paard en bepaal zélf jouw bijdrage...

Gedurende de actieperiode (tot 1 februari 2017) werken wij op vrijwillige basis voor de behandeling voor het paard. Dit betekent dat je zelf bepaalt óf en hoeveel jouw bijdrage is voor een behandeling. Het normale tarief komt daarmee tijdelijk te vervallen, de enige vaste kosten die je betaalt zijn de reiskosten.

 

Waarom wij voor deze actie gekozen hebben?

We vinden dat hulp en zorg voor iedereen beschikbaar moet zijn. We schrikken er soms van hoeveel geld eigenaren kwijt zijn aan hun paard, terwijl ze (nog) niet het doel hebben bereikt wat ze voor ogen hebben. Omdat wij 100% achter onze behandelingen staan, willen wij iedereen de kans geven om een behandeling voor hun paard te ervaren. De actie is beschikbaar voor zowel oude als nieuwe klanten, ook als jouw (half)jaarlijkse check-up weer in de planning staat. Dus of je nu krap bij kas zit door omstandigheden, door geldslurpende rekeningen die je al voor je paard hebt moeten betalen of omdat je gewoon twijfelt of dit wat voor jou en jouw paard is en je het gewoon eens wilt proberen, zonder financiële verplichtingen…. Dit is jouw kans!

Daarnaast zit er natuurlijk ook een persoonlijke motivatie achter deze actie, die aansluit bij de visie van Crystal Vision. Alles draait in deze wereld om geld. Daar zal je het vast grotendeels mee eens zijn. Het financiële systeem is zo krom als het maar kan,  ruilhandel is amper mogelijk en als we dan gaan kijken waar ons geld vandaan komt en wie de touwtjes hierover in handen hebben, dan worden we niet zo blij. Geld is maar een papiertje of muntje en als het op je bankrekening staat, is het fictief.

Dit is voor ons de reden dat we tot 1 februari 2017 geen kosten voor de behandeling meer in rekening gaan brengen, maar aan jou de keus laten of en hoeveel je wilt betalen voor een behandeling. Mocht dit ons bevallen, dan krijgt deze actie uiteraard een vervolg!

Wil je meer weten over onze motivatie, over de actie of wil je direct een afspraak plannen voor jouw paard? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder! De actievoorwaarden die geldig zijn op deze actie lees je hier.

 

Tot snel!

Gary & Mariska Aikema-Petiet

Crystal Vision

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Open dag manege & pensionstal 'Vita Nostra' Stadskanaal

Op 17 april waren wij aanwezig in het strodorp tijdens de open dag van manege & pensionstal 'Vita Nostra'.

Een zeer geslaagde dag voor zowel ons als de bezoekers die massaal aanwezig waren!

Tijdens de open dag was er ontzettend veel te zien en te doen, er waren veel verschillende disciplines vertegenwoordigd en ook aan de kinderen was gedacht. Top georganiseerd!

Ook kon je tijdens de open dag loten kopen, waarmee superleuke prijzen te winnen waren. We willen via deze weg de winnaars van onze waardebonnen voor een behandeling voor het paard feliciteren! Bij onze stand kon je naast directe informatie ook een mini afstemming aanvragen. Heb je er een aangevraagd, dan ontvang je jouw mini afstemming voor 24 april op het door jou opgegeven mailadres.

Wij hebben een gezellige dag gehad met enthousiaste gesprekken en hopen dat alle bezoekers én de organisatie ook hebben genoten!

Heb je niet de kans gehad ons te spreken, dan kun je altijd jouw vragen stellen per mail of telefonisch. Kijk op de contact pagina voor alle gegevens.

 

Wil jij ook onze aanwezigheid en/of sponsoring voor jouw evenement of open dag? Of wil je dat wij een demonstratie of korte lezing verzorgen? Stuur ons een mail en we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Hoe spiegelt jouw paard?

Hoe spiegelt jouw paard?  

Dat paarden een spiegel van ons als ruiter of eigenaar zijn, is natuurlijk al langer bekend. Een paard kijkt naar onze ziel en voelt ons energieveld, waarbij ze door het uiterlijke vertoon of masker van jou als ruiter heenkijken. Paarden zijn gevoelige dieren en pikken onze gedachten en andere veranderingen in ons energieveld op, die zij stuk voor stuk uiten op hun manier. Velen weten dat een paard anders op je zal reageren als je boos of juist heel vrolijk de stal binnenkomt. Elk paard en elk mens is uniek in het uiten van zijn of haar problemen. Het ene paard zal voorzichtige signalen geven, het andere paard reageert juist heftig op veranderingen die hij in het energieveld van de ruiter of omgeving voelt.

Voor jezelf is het altijd goed om na te gaan wat er in jouw leven veranderd is als je paard ander gedrag of een (herhaaldelijk) ziektebeeld of blessure vertoont. Zijn er in jouw leven veranderingen geweest? Loop je tegen problemen aan in je dagelijks leven, pieker je ook bij je paard veel? Ga je met een andere instelling dan voorheen naar je paard toe? Je paard zal deze dingen feilloos oppikken en ze op zijn eigen manier aan jou laten weten door te spiegelen, als jij zelf niet op tijd deze zaken herkent. Aan jou als ruiter de taak om bij jezelf te kijken wat er in jouw leven of gedachtewereld veranderd is en of dit een aanleiding kan zijn voor de dingen waar jij met je paard tegenaan loopt. Door hier bewust bij stil te staan en deze mogelijkheid te bekijken, zul je voor jezelf en voor jouw paard ruimte creëren om zelf bij te dragen aan herstel van een blessure of gedragsprobleem. Het (h)erkennen en bewust worden is al een grote stap. Je paard zal je dankbaar zijn!

 

Hieronder volgen enkele voorbeelden van de manier hoe paarden ons kunnen spiegelen.

Waar herken jij jouw paard in?

 

1. Het paard dat zich afsluit voor problemen van zichzelf en/of de ruiter

Vooral koudbloeden sluiten zich sneller af voor signalen die zij opvangen van hun ruiter. Ondanks dat ze de veranderingen bij hun ruiter of omgeving wel oppikken, zullen zij niet snel laten merken dat er iets bij ruiter, paard of omgeving mankeert. Toegeven aan ongemakken doen ze niet snel, waardoor problemen de kans krijgen zich in het paardenlichaam op te stapelen. Het gevolg zijn vaak onverklaarbare kwalen of (explosief) gedrag. Door dit afsluiten en het opwerpen van een muur zal het voor de ruiter vaak een vraagteken zijn waarom het paard bepaald gedrag of ziektebeeld vertoont. De problemen kunnen bij een oud trauma van het paard vandaan komen of zijn een spiegel van de problemen die in het leven van de ruiter spelen of hebben gespeeld. Deze problemen zijn vaak niet verwerkt of worden onderdrukt door de ruiter, wat het paard kan spiegelen in zijn gedrag of (herhaaldelijke) blessures of ziekten. Ruiters van deze paarden vinden het moeilijk naar zichzelf te kijken op persoonlijk niveau, bang om te moeten graven en hun problemen onder ogen te moeten komen.

2. Het 'hooggevoelige' paard, die jou wanhopig kan maken

Een hooggevoelig paard uit de problemen van de ruiter of zijn omgeving sneller in gedragsproblemen of ziektebeelden, vergelijkbaar met hooggevoelige kinderen. Deze paarden hebben 'altijd wat' en vaak zullen gedragsproblemen of blessures verergeren, ondanks pogingen van de ruiter om ze door een dierenarts of instructie te onderdrukken of op te lossen. Ze gooien de veranderingen of energieën die zij in het energieveld van de ruiter voelen keihard terug, je zou dit het ultieme spiegelen kunnen noemen. Dit kan zowel onder het zadel als in de omgang. Ben je er bij zo'n paard van bewust dat jij je met al jouw energieën en gedachten tijdens het rijden in het energieveld van het paard bevind. Je paard pikt feilloos op wat jij voelt, of je je druk maakt, waar je aan denkt, wat er door je hoofd gaat en hoe jij jouw dag ervaart. Bevalt het paard dit niet, dan zal hij jou dat op zijn manier laten merken door bijvoorbeeld bepaald gedrag te vertonen. Denk maar aan paarden die verkocht worden als 'onhandelbaar' en bij een volgende ruiter een positieve verandering laten zien. Dit heeft niets met onkunde van de ruiter te maken (uitzonderingen daargelaten).

Deze paarden kunnen het energieveld van hun ruiter zelfs als pijnlijk ervaren en hebben tijd nodig om te herstellen, nadat zij met de ruiter in aanraking zijn geweest. Krijgen zij te weinig mogelijkheid tot herstel en lost de ruiter zijn problemen niet op, dan zullen de problemen langzamerhand verergeren. Sommige paarden hebben begeleiding nodig bij dit herstel. Vraag je daarom ook altijd af wat zo'n gevoelig paard op jouw pad komt doen, wat zou het jou als persoon willen vertellen?

3. Het paard dat goed in balans is, waar door de ruiter naar geluisterd wordt

Elk paard en elke ruiter loopt wel eens tegen problemen op welk gebied dan ook aan. We kennen allemaal de ups en downs tijdens onze paardencarrière en in ons leven. Een paard dat goed in balans is, pakt de training fijn op en zal sneller herstellen van eventuele blessures of gedragsproblemen. Dit omdat de problemen die het paard spiegelt van de ruiter worden (h)erkent. De ruiter zal zijn of haar eigen persoonlijke problemen in dit geval bewust of onbewust verwerken, waarna het gedrag of de blessure van een paard met de juiste begeleiding van de ruiter of een externe partij zal oplossen. Deze ruiters zijn bewust bezig met hun paard en hebben geleerd te luisteren naar de signalen die het paard hen geeft. Zij leggen hun wil niet op aan het paard, maar functioneren als team. De bereidheid om eerlijk naar zichzelf te kijken en te erkennen dat problemen ook bij de ruiter kunnen liggen, is hierin een grote factor.

 

Uiteraard is dit een zeer beknopte uitleg van een van de redenen waarom een paard blessures, gedragsproblemen of een ziektebeeld vertoont. Natuurlijk kan een paard ook een mix hebben van bovenstaande voorbeelden. Vraag als ruiter jezelf altijd af wat er veranderd is in de omgeving van jouw paard en wat er in jouw privéleven speelt. Train jezelf in het (h)erkennen van subtiele signalen die jouw paard je geeft. Paarden worden niet voor niets onze therapeut genoemd en geven ons de kans in onze ziel te kijken.

Zo kun je een groot aantal problemen voorkomen en zelfs oplossen, zodat jullie elkaar perfect aan kunnen voelen en als team kunnen groeien!

 

 

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Dit artikel bestaat niet
Het opgevraagde artikel bestaat niet of is op dit moment niet beschikbaar.
25 maart Ladies Night Epplejeck - Kom bij onze stand langs!

Kom op woensdag 25 maart van 18.00 - 21.00 uur langs bij het Epplejeck filiaal in Groningen!

Wij staan tijdens deze gezellige shopavond met een stand klaar om al jou vragen te beantwoorden en direct advies te geven.

Maak bovendien kans op een gratis behandeling door je naam en e-mail adres achter te laten tijdens deze avond. Donderdag 26 maart maken wij de winnaar van de behandeling bekend via onze Facebook-pagina!*

*De algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze behandeling.

Profiteer van een aantrekkelijke korting indien je tijdens deze avond direct een afspraak maakt voor een behandeling voor jouw paard!

Kijk voor meer informatie op de website van Epplejeck Horse & Rider Superstores

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Sponsoring evenement Saddle up: Western meets dressuur!

Komend weekend (30 mei) wordt in Assen (Sunrise Stables) een evenement georganiseerd met een wel heel leuk onderwerp en programma...

Saddle up: Western meets dressuur! 

Wij sponsoren graag dit evenement!

Foto: Locatie, Sunrise Stables Assen

Tijdens dit evenement zijn er o.a. leuke clinics, passend bij het thema, te bekijken en is er een onderlinge wedstrijd. Een strodorp en kofferbakverkoop maken deze dag compleet EN entree is geheel gratis!

Aanmelden voor de verschillende onderdelen is nog mogelijk via de website www.saddleuppaardenevenement2015.wordpress.com . Tevens is hier alle informatie en het programma te vinden.

We wensen alle deelnemers, vrijwilligers en de organisatie veel succes maar vooral veel plezier komend weekend!

 

PS: Wil jij ons ook als sponsor voor jouw evenement? Neem dan via de website contact met ons op om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Dressuurspektakel Dalen sponsoring!

Op 27, 28 en 29 december wordt het Dressuurspektakel Dalen georganiseerd bij Stalhouderij De Vliers in Dalen (Drenthe)!

Crystal Vision draagt de paardensport een warm hart toe en sponsort daarom de eerste versie van dit evenement graag. Wij wensen alle deelnemers die aan de start verschijnen veel succes! 

Ook voor bezoekers is dit evenement zeker de moeite waard om te bekijken. Op de showavond op 29 december wordt de spectaculaire finale gereden in de vorm van een kür op muziek. Tevens worden er shows gegeven en is er een gezellig strodorp aanwezig. Voor meer informatie kunt u op de website terecht

http://dressuurspektakel.123website.nl/

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Recent overzicht

- Zorg voor de merrie

- Top 3: Verhalen van paarden

- Communiceren met je paard

- Het nut van de juiste ademhaling

- Depressie bij paarden

- Meeliften ... Hoe kan dat?

- Van schuldgevoel naar bewustwording

- Hoe spiegelt jouw paard?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!