Lees dit artikel & meer onder 'Actueel'Lees dit artikel & meer onder 'Actueel'Lees het hele artikel onder 'Actueel'

Voel je welkom!


Liever direct persoonlijk advies voor jouw situatie? Onze contactgegevens kun je vinden op de 'Contact' pagina rechtsboven.

Communiceren met je paard - Wat hoort een paard?

Communiceren met je paard: Wat hoort een paard?

Paarden horen uiteraard vele malen beter dan wij. Ze zijn gevoelig voor harde en hoge geluiden, maar ook lage en sissende geluiden kunnen hen nerveus en gespannen maken. Daarnaast heeft ook de intonatie van de stemhulpen die wij geven een positief of negatief effect. Aan de (omgevings)geluiden die een paard hoort kan hij veel opmaken en ook kan hij bepaalde geluiden filteren om bijvoorbeeld in een drukke omgeving specifiek naar jouw stem te luisteren. Maar er is een belangrijke factor van 'horen' die we als mens enorm onderschatten: namelijk de intentie waarmee wij woorden uitspreken.

 

De intentie die wij hebben, zowel met gesproken woorden als slechts een gevoel of gedachte, pikken paarden haarfijn op. Het ene paard is hier gevoeliger voor dan de ander, afhankelijk van of een paard erg gesloten is of juist (teveel) open staat voor deze subtielere signalen die we als mens uitzenden. Gesproken woorden kunnen voor een paard even direct zijn als een gevoel of gedachte die we (onbewust) uitzenden naar het paard. Het is dus zeker een goede oefening om, voordat je naar je paard gaat, bij jezelf te kijken wat er speelt. Hoe voel je je, hoe is je dag verlopen? En nog een stapje verder: zit er in jouw onderbewustzijn nog iets verstopt wat je voor jezelf misschien nog niet eens uitgesproken hebt, met betrekking tot jouw paard? Je paard kan dit zeker merken en erop reageren!

Als je denkt dat jouw paard niet 'hoort' wat je voelt of denkt, mis je een heel belangrijk deel van de communicatie tussen jou en jouw paard. Een deel wat je positief in kunt zetten voor jullie beiden, om jouw paard vertrouwen en duidelijkheid te geven. Let er dus zeker op wat je denkt en/of voelt als je bij jouw paard bent. Vooral als je zelf niet lekker in je vel zit of twijfels hebt over de toekomst  wat betreft jouw paard. De signalen die je paard van jou oppikt komen soms hard binnen en kunnen een basis vormen voor fysieke problemen of gedragsproblemen, zoals angst en onzekerheid. De mate waarin het een probleem kan worden is ook afhankelijk van of jouw paard een binnenvetter is of zaken makkelijker langs zich heen laat gaan. En uiteraard hoe jij op deze dngen inspeelt.

Het betekent natuurlijk niet dat je jouw emoties binnen moet houden, sterker nog: uit ze! Als je een flinke baaldag hebt omdat het rijden niet fijn gaat of je het privé zwaar hebt, is het belangrijk deze gevoelens te uiten zoals het op dat moment bij je binnenkomt. Even flink huilen of boos worden is helemaal niet erg en lucht vaak enorm op. Belangrijk is dat je er niet in blijft hangen en na het uiten ook weer de positieve dingen van de situatie in kunt zien. Je doet je paard een groot plezier als je jouw emoties en gevoel op een rijtje hebt en ze niet naar hem meeneemt!

 

Tijdens de behandelingen die Gary geeft merkt hij snel of de onderbewuste communicatie tussen ruiter en paard een oorzaak is van een probleem of er aan bijdraagt (het is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt tijdens een behandeling!). Hij geeft tips hoe je zelf zorgvuldiger met je gedachten en intenties om kunt gaan en vertaalt naar de eigenaar wat het paard opgepikt heeft en welke uitwerking dit heeft. Dit vertalen en het gevolg dat een eigenaar bewuster omgaat met innerlijke gedachtes en intenties geeft mooie resultaten in de band die eigenaar en paard hebben, het bied een oplossing voor het probleem wat speelt én het heeft vaak ook een positieve weerslag op het privéleven van de eigenaar!

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld