Lees dit artikel & meer onder 'Actueel'Lees dit artikel & meer onder 'Actueel'Lees het hele artikel onder 'Actueel'

Voel je welkom!


Liever direct persoonlijk advies voor jouw situatie? Onze contactgegevens kun je vinden op de 'Contact' pagina rechtsboven.

Top 3: Verhalen van paarden in Luisterpaard afstemmingen

De top 3:

Verhalen van paarden in Luisterpaard afstemmingen

Tijdens de Luisterpaard afstemmingen kom ik de meest uiteenlopende en voor ieder paard unieke verhalen tegen. In een afstemming ga ik op afstand een gesprek aan met het paard, met eventuele vragen van de eigenaar als leidraad. Net als wij hebben paarden (en alle dieren) ook een verleden en een eigen kijk op het leven. Ook het karakter van een paard is deels bepalend hoe zij met situaties en de wereld om hen heen omgaan. Uit alle afstemmingen heb ik een top 3 samengesteld, want sommige thema's komen in de Luisterpaard afstemmingen regelmatig omhoog!

 


1.  Vraag van het paard: 'Waarom denken mensen zo moeilijk?'.

Duidelijk op nummer 1! Deze vraag stellen veel paarden aan zichzelf en in een afstemming stellen ze deze vraag vaak aan mij. De aanleiding voor deze vraag is vaak het feit dat het paard van de eigenaar de, voor het paard, moeilijke gedachtegang van de mens oppikt. Paarden snappen niet waarom we als mens bijvoorbeeld piekeren of in ons hoofd zo druk bezig zijn met problemen en dus niet alle aandacht erbij hebben. Het ene paard stelt de vraag verwonderd, het andere paard kan er zelfs boos om worden. Dit laatste omdat wij als mens onszelf daar enorm mee beperken en paarden van deze vaak negatieve en afleidende gedachtegangen last kunnen hebben.


De eerste keer dat ik deze vraag in een afstemming met een paard tegenkwam, was ik best verbaasd over de directheid van de vraag. Ik was dit soort vragen in afstemmingen met jonge kinderen inmiddels wel gewend, maar het gaf mij echt inzicht in het feit dat paarden ook dit soort vragen kunnen hebben. Tegenwoordig leg ik het paard het verschil tussen de gedachten van mens en paard uit, met de situatie waar het over gaat als voorbeeld. Het paard vindt mijn uitleg fijn en snapt het tot op zekere hoogte. Het is wel altijd mooi te zien dat een paard respect heeft dat wij anders in elkaar zitten, ondanks dat hij/zij het voor zichzelf niet kan voorstellen hoe dit is. Op enkele paarden na, want er komen ook paarden op mijn pad die net zo'n moeilijke gedachtegang als wij hebben (vaak overgenomen/gespiegeld van de eigenaar). Ik blijf dit tot nu toe een van de meest verwonderlijke vragen vinden die een paard kan hebben!

 

2.   Het paard als therapeut: 'Nee!'

Ik heb veel paarden horen roepen: nee! Iedereen heeft wel eens een quote gezien met iets in de trant van 'Je paard is je beste therapeut'. En dat dit voor ons als mens zeker zo kan voelen, betekent het niet dat het paard dit fijn vind. Iedere eigenaar weet dat een uurtje op stal erg kan opluchten als je niet lekker in je vel zit. Maar als je regelmatig je slechte bui naar stal meeneemt of je hart bij je paard gaat luchten, kan het paard dit erg vervelend gaan vinden. Afhankelijk van hoe gevoelig (niet te verwarren met afgehard!) het paard is, heeft elk paard hier zijn/haar grens in. Want wie zorgt ervoor dat het paard die negatieve spanning kwijt kan raken? Sommige paarden zijn hier makkelijk in, anderen weten niet wat ze er mee aan moeten. Natuurlijk kun je af en toe stoom afblazen bij je paard, maar als je veranderingen merkt in gedrag of lichamelijk, wees er dan van bewust dat jij daar een oorzaak van kan zijn. Er zijn best wat paarden die dit thema aangeven in een afstemming. Vaak geef ik de eigenaar dan een persoonlijke opdracht of oefening mee om zonder spanning naar stal te kunnen gaan. En soms heeft het paard ook wat tips nodig om zelf de spanning die nog aanwezig is te verwijderen. Met deze kleine bewustwording kunnen problemen voorkomen worden! Spanning en stress bij je paard kwijt raken is prima, mits je erop let dat het in balans blijft en geen gewoonte wordt.

 

3.  Mededeling van het paard: 'Dat weet ik al'.

Paarden weten heel goed wat er diep van binnen bij ons als mens speelt. Met welke vragen we rondlopen, welke gedachtes we hebben, hoe we ons écht voelen... Dat hoef je een paard echt niet te vertellen. Voor mij wordt dit iedere keer bevestigt als ik aan het eind van een afstemming de vragen die een eigenaar mee heeft gegeven doorlees. Ik doe dit met opzet pas aan het eind van een afstemming (en bij de aanvraag), zodat ik zo zuiver mogelijk een afstemming in ga en het paard echt aan het woord kan laten. Vrijwel altijd blijkt dat alle vragen beantwoord zijn. Dat betekent dat een paard duidelijk weet wat er speelt bij de eigenaar, dit is voor mij vergelijkbaar met afstemmingen op jonge kinderen. Vaak vraagt een eigenaar bij een afstemming ook om iets aan het paard door te geven, bijvoorbeeld een naderende stalwissel, uitbreiding van de kudde of iets anders wat op het paard invloed kan hebben. Paarden reageren dan vaak met 'Dat weet ik al' (op een liefdevolle manier). Natuurlijk is het voor het paard het fijnst als je hem dit persoonlijk (bijvoorbeeld in gedachten) tegen hem vertelt, want ook paarden kunnen wel eens wat over het hoofd zien.. De meeste paarden zijn zich erg bewust van wat er in het leven van de eigenaar speelt, je hebt als eigenaar immers altijd een verbinding met je paard. Of je je daar bewust van bent of niet!

Natuurlijk zijn niet alle paarden hetzelfde en is er altijd een uitzondering op de regel. Het blijft altijd een verassing voor mij en de eigenaar waar een paard over wil praten. Vaak heeft het paard al door wat er bij de eigenaar wat vragen betreft speelt, maar er is ook zeker ruimte voor eigen inbreng van het paard en dit is ook het uitgangspunt waar ik een afstemming mee begin. Dat levert de meest uiteenlopende verhalen op. Soms met een stukje verwerking van een trauma bij het paard, de andere keer wil het paard graag wat aan de eigenaar kwijt of wil hij/zij iets zien veranderen. Ook is het mooi om de verschillende karakters van paarden voorbij te zien komen, net als bij de mens. Het blijft iedere keer een verassing!

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

 

 Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld