Lees dit artikel & meer onder 'Actueel'Lees dit artikel & meer onder 'Actueel'Lees het hele artikel onder 'Actueel'

Voel je welkom!


Liever direct persoonlijk advies voor jouw situatie? Onze contactgegevens kun je vinden op de 'Contact' pagina rechtsboven.

Zorg voor de merrie

Zorg voor de merrie

Het wordt weer warmer en dat betekent dat het veulenseizoen volop begonnen is!

In de weide zien we steeds meer trotse moeders met veulens aan hun zijde. De drachtperiode en de tijd daarna als het veulen geboren is, is voor veel merries (en eigenaren) een inspanning en bijzondere tijd. Zowel lichamelijk als psychisch!

Naast de hormonale veranderingen in het lichaam door de dracht en de fysieke inspanning die de bevalling geeft, gaat er ook veel in het hoofd om van de merrie. Veel eigenaren staan er niet bij stil dat het hele proces voor de merrie een psychische belasting kan zijn. Ze heeft zelf vaak niet de keus gehad drachtig te worden, die keus maken wij als mens. Daarnaast kan het afscheid moeten nemen van het veulen ook psychisch zwaar vallen voor merries. Er kunnen fysieke pijnen achterblijven in het lichaam door de dracht, zoals scheefstand in het bekken of rugproblemen. Psychisch kan een (natuurlijke) dekking ook schade veroorzaken en Gary komt bij fokmerries best wel eens tegen dat een merrie zich ook, in mensentaal, aangerand kan voelen.

Ondanks de mooie periode voor de merrie met het veulen aan haar zijde, is het belangrijk dat de merrie zowel fysiek als psychisch een check up krijgt. Zo voorkom je later problemen, niet alleen met rijden maar ook als je nog een keer een veulentje wil fokken. Het niet drachtig raken, uitblijvende of extreme hengstigheid heeft vaak een psychische oorsprong waarna fysieke problemen ook de kop op kunnen steken. Tijdens een behandeling brengt Gary onder andere op hormonaal en fysiek gebied alles weer in balans en kan hij met de merrie in gesprek gaan hoe zij de dracht/bevalling ervaren heeft. Door dit te benoemen en door te geven aan de eigenaar, heeft de merrie kans gehoord te worden en kan de eigenaar een beslissing maken of er nog een veulen komt en hoe hij/zij verder kan handelen om het de merrie naar de zin te maken.

Wil je weten wat jouw merrie graag kwijt wil en of er fysieke problemen na de bevalling/dracht zijn ontstaan?

Maak een afspraak via de website, telefonisch of via Facebook!

 

Mariska Aikema-Petiet

© V.O.F. Crystal Vision – Praktijk voor behandelingen van mens en paard

Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.

 

 

 

 

  

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld