Hier sta je niet bij stil als paardeneigenaar . . . Of jij wel?
Laat ik eens een vast herkenbare situatie beschrijven die we als paardeneigenaar tegen kunnen komen. Bij jezelf, of bij een stalgenootje:
ππ» ‘Verdorie, m’n paard is kreupel of loopt niet goed.’
ππ» ‘Ik heb het gevoel dat mijn paard wat onder de leden heeft. Hij/zij is niet zichzelf’.
Kan je het vervolg al raden? π Zodra er signalen bij je binnenkomen over het welzijn van je paard, wordt de gevoelige snaar geraakt en gaan de alarmbellen af. Bij sommigen zo hard, dat alle rampscenario’s de revue passeren en de situatie eigenlijk nog meer wordt versterkt. Je hoofd koel houden als je niet weet wat er aan de hand is met je paard, is voor velen onder ons een uitdaging. Kon je paard maar praten...
Goed, er is vastgesteld dat je paard niet zuiver loopt of zich inderdaad niet lekker voelt. Daarin maak je zelf stappen of roep je hulp van de dierenarts in met als gevolg dat de scherpe kantjes eraf zijn: het probleem is (enigszins) vastgesteld en er wordt naar gehandeld. Die opluchting die je dan voelt is natuurlijk superfijn en je kan weer gaan denken aan het opbouwen van de training. Heerlijk!
En juist dit is het punt waarin je als eigenaar vaak niet stil staat bij de eventuele nasleep van ziekte of kreupelheid bij je paard. Natuurlijk, je wil naar voren kijken, het achter je laten en dat moet ook. Maar: heb je wel eens meegemaakt of gezien, dat het weer opnieuw oppakken van de training na kreupelheid of ziekte niet zo soepel verloopt als je zou willen of verwacht? Misschien zegt je gevoel ook wel: ‘er is nog iets, maar ik weet niet wat’. π€·πΌβοΈ
Waar de een hier met aangepaste training en goed luisteren naar wat het paard aangeeft zelf doorheen kan komen, is er voor de ander nog een puzzelstukje wat ontbreekt of wil het helemaal niet meer zo fijn als voorheen, ondanks alle inspanningen. Als je dit herkent, is het goed mogelijk dat je paard nog behoefte heeft om op een andere manier bijgestuurd te worden om er weer helemaal bovenop te komen. πͺπ»
Wat ik in de praktijk merk, is dat allerlei gebeurtenissen in ons leven – en dus ook in die van jouw paard – een impact hebben op zowel lichaam als geest (mentaal). Als gevolg van de minder fijne gebeurtenissen zoals ziekte, stress of kreupelheid, gaat het paard tijdelijk corrigeren. Bij kreupelheid of een hoefzweer gaat het paard bijvoorbeeld zijn spieren anders inzetten en haalt het dus kracht en energie ergens anders uit het lichaam weg. En bij ziekte kan het paard naast lichamelijk ook op mentaal niveau ergens anders energie vandaan halen, of juist teveel weglekken. Soms met het gevolg dat al eerder onzichtbare sluimerende problemen juist dan omhoog komen, klaar om opgeruimd te worden.
De interne motor zoals ik het noem, wordt dus aardig belast. Dat zal ook ergens een keer gecompenseerd en aangevuld moeten worden, wanneer het paard weer fysiek opgeknapt is. Niet alle paarden hebben echter zo’n ‘reservepotje’ of kunnen (energie)tekorten volledig aanvullen en uitbalanceren.
Die interne motor moet dan weer aan geslingerd worden, maar hoe?
En heb je al eens gedacht aan de impact van een verhuizing voor je paard (stress en prikkels), het overlijden van een weidemaatje of dracht? Of de manier waarop jijzelf niet lekker in je vel zit en wat je daarvan meeneemt naar je paard?
Waar het ene paard goed in balans is en dus tijdelijk kan compenseren, is het voor het andere paard net teveel en kunnen dingen na een periode van stress of pijn lichamelijk of geestelijk niet goed verwerkt worden. En is dit laatste het geval, dan kan je dit als eigenaar merken in de omgang en training: ‘het wil net niet helemaal lekker gaan, er is nog iets’.
Juist dit is een van de momenten waarop een behandeling heel waardevol is om in te gaan zetten. Samen met een schone lei beginnen, een frisse start maken. De spreekwoordelijk ‘puntjes op de i’ zetten die je misschien zelf nog niet zag, maar al wel aanvoelde. Dat laatste stukje wat niet klopt voor jouw gevoel, weer kloppend maken. Geen gekwakkel meer! ππ»
Wekelijks behandel ik paarden die een periode uit de running zijn geweest, waarvan de eigenaar denkt: ‘hier mag ik nog iets mee’. Voor de een is dit een hele duidelijke beslissing en logische stap, de ander is nog zoekend naar wat er precies nodig is en of ze dit ook zelf kunnen oplossen in de training of omgang. In beide gevallen biedt een behandeling helderheid en inzicht voor jou als eigenaar. Ik kijk en behandel zowel het lichamelijke als geestelijke deel in de breedste zin van het woord en juist dat is wat jou een antwoord op kan leveren op de vraag: ‘er is iets, maar ik weet niet wat’. De ene keer een antwoord in woorden zodat je kunt handelen en veranderingen door kunt voeren, de andere keer een antwoord puur in resultaten of juist een combinatie van beiden. Samen met je paard ga ik graag aan de slag om die energiereserves weer aan te vullen en de gehele nasleep van een minder fijne periode op te ruimen. π πͺπ»
ππ» Zit jij of een stalgenootje in een soortgelijke situatie?
Sta er dan zeker eens bij stil dat je paard na ziekte of blessure ook de tijd nodig kan hebben om wat hij of zij heeft gecompenseerd, weer in balans te brengen. Het ene paard pakt dit makkelijker op dan de ander.
ππ»Wil je je paard fysieke & mentale ondersteuning bieden om soepel door deze periode heen te komen? Dan ben je welkom een behandeling in te plannen. Ook preventief of als ‘APK’ is dit waardevol voor ieder paard. π€
Ben je nieuwsgierig geworden waar ik nog meer aan werk tijdens een behandeling en of dit ook wat is voor jouw paard? Lees dan rustig verder op www.paardenbehandelen.nl .
Daarnaast kan je daar en ook op Facebook ervaringsverhalen lezen, zodat je kan voelen of dit bij jou en je paard aansluit.
Als je meteen een afspraak wil plannen, mag je een appje sturen naar 06 – 527 320 52.
Tot snel!
Gary Aikema-Petiet
Crystal Vision - Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.
Alle rechten voorbehouden | V. O. F. Crystal Vision | Disclaimer
Alle rechten voorbehouden | V. O. F. Crystal Vision | Disclaimer