Ik laat graag klanten aan het woord, maar wat vind ík wat je na een behandeling kan verwachten? π
Laat ik het aan de hand van veelgestelde vragen en praktijkervaring ook eens kort uitleggen in mijn eigen woorden.
Een behandeling zet allereerst op veel vlakken, zowel mentaal als fysiek, dingen in werking bij je paard. Onderschat dit dus zeker niet! De meeste paarden laten tijdens de behandeling al merken wat er gebeurt, anderen zijn meer introvert en geven subtiele signalen af. En in sommige gevallen kunnen er bij jouzelf ook dingen loskomen, jullie zijn immers een team (wie kan daarover mee praten? π).
Belangrijk is dan ook om jou en je paard de tijd te geven om de behandeling te verwerken.
Ik zeg vaak: ‘kijk naar hoe het voor de behandeling was en hoe het over 3 weken is’. Verandering kan niet altijd van de ene op de andere dag plaats vinden, hoewel ik dit in praktijk wel met regelmaat tegenkom. Overigens is elke behandeling & paard uniek: ik beschrijf hier dus een paar standaard voorbeelden die ik regelmatig tegenkom in de praktijk. πͺπ»
Je paard op rust zetten na de behandeling is niet nodig. Er zijn klanten die dezelfde dag nog op concours gaan en de verandering al merken. Anderen gaan weer liever voor een longeersessie of grondwerk de dag erna. Ikzelf adviseer meestal om de dag dat je weer voor het eerst opstapt, kort te longeren vooraf. Mocht je paard even wat vreugdesprongen willen maken, dan kan hij/zij dit aan de longe doen. En soms is je paard juist opeens super relaxt, zoals ik het vaak noem: ‘een slappe toffee’. π¬
Omdat er veel processen in het lichaam op gang worden gebracht door de behandeling, is het voor je paard fijn om hier op eigen tempo aan te kunnen wennen. Jij als eigenaar voelt dit zelf goed aan, meestal gaat dit proces vloeiend en merk je meteen de resultaten van de behandeling. Vaak wordt als eerste opgemerkt dat het paard soepeler is, meer door het lijf beweegt, meer ‘schwung’ heeft, er meer focus is, hulpen beter aankomen, de sprankeling weer terug is, etc. Als ruiter zal je hier letterlijk en figuurlijk in mee moeten gaan bewegen, zodat je paard hierin bevestigd wordt en er op die souplesse & mindset verder getraind kan worden. Ik zeg altijd dat de interne motor op alle vlakken goed moet draaien en hier werk ik dan ook aan, zodat alles naar een nieuw niveau getild kan worden: fysiek én mentaal.
ππ» Mathilde deelde dit een kleine week na de behandeling met mij:
“Wauw!! π€© Ik dacht dat ik vandaag een ander paard onder m’n kont had. Moest gewoon wennen aan de ruime bewegingen van Levi. Mijn instructrice zei dat hij veranderd was in zijn spieren en voller leek en vroeg wat ik gedaan had. Mooi compliment, heel blij mee! Ben benieuwd wat het nog meer gaat brengen!”
Soortgelijke reacties hoor en lees (en zie) ik met regelmaat, en dan zeg ik altijd: ‘daar doen we het voor!’ . Soms is tijdens de behandeling zelf al te zien dat het paard een andere houding aanneemt. Bijvoorbeeld doordat de strakheid in het lichaam oplost en spieren hierdoor kunnen ontspannen, waardoor het paard correcter kan staan. Onder mijn handen voel ik vaak dingen op z’n plek schuiven en corrigeren, wat voor de eigenaar soms te zien, maar zeker onder het zadel te voelen is.
Ik zeg wel eens grappend: ‘we hadden een voor- en na foto moeten nemen’, maar als je me kent weet je dat ik niet zo van de foto’s ben en liever gewoon m’n werk doe.
Bij uitdagingen in gedrag neem ik – heel kort gezegd – de voorwaardes voor dit gedrag weg. Ik geef ook suggesties hoe je paard hierin te begeleiden, zodat je met tips & tricks zelf aan de slag kan. Dat vraagt soms een andere aanpak van jouzelf waarin je je weg met je paard mag gaan vinden. En vaak is het ook zo, dat je hulpen en grenzen juist meteen al beter worden opgepakt door je paard. Je paard ziet je meer staan, hormonen komen wanneer nodig meer in balans en ‘zurig’ of minder fijn gedrag verdwijnt. Hoewel een behandeling fysiek en mentaal een grote uitwerking en impact kan hebben, zal je als eigenaar dus afhankelijk van de situatie ook zelf mee mogen gaan stappen om het resultaat te bevestigen.
ππ» Dit is wat Iris de weken na de behandeling van Juro ervaarde:
‘Ik heb mijn paard weer terug. Na een jaar dokteren in alle vormen en maten tipte een vriendin mij om eens naar Gary te gaan. Dezelfde dag nog, een paar uur naar de behandeling, kreeg ik een appje wat er met mijn paard was gebeurd. Hij stond rustig te grazen in de weide, zonder hysterisch heen en weer te rennen. Dat was al winst nummer 1, wat voor mij het belangrijkst was! De dag er na kwam ik weer bij Juro en ik merkte meteen dat de zachte blik in zijn ogen was teruggekomen. Hij was relaxed met opzadelen en ook onder het zadel lag zijn focus veel meer bij mij. Het kijkerige was naar de achtergrond verdwenen. En dat is nu, twee maanden later, nog steeds zo! Als ik alles samen wil vatten, is voor mij het belangrijkst dat we de lol en het plezier weer terug hebben’.
Als je me kent, weet je dat ik een groot voorstander ben van ‘lol met je knol’. Ongeacht welk niveau of discipline je rijdt, of je paard (of jij) met pensioen is. Ik vind het dan ook leuk appjes zoals bovenstaande te krijgen, dat de lol en het plezier weer terug is! π
Ik krijg naast paarden die goed in de sport lopen en slechts voor een upgrade of APK komen, ook regelmatig paarden die uitbehandeld zijn of al heel lang tegen vage klachten aanlopen. Als het lichaam al een tijd veel te verduren heeft gehad, is het logisch dat het paard ook een aantal dagen nodig heeft om de behandeling volledig te kunnen integreren.
Doordat ik ook – op mijn manier – op organen, lymfen, hormonen en andere processen in het lichaam werk, kunnen er afvalstoffen vrij komen en zal er een nieuwe balans mogen ontstaan. Soms ruim ik blokkades of andere rommel op waar het paard al jaren mee loopt. En dat volledig opruimen heeft tijd nodig. Als een zenuwstelsel op bepaalde gebieden bijvoorbeeld is afgebrand, dan heeft het wel tijd nodig om weer in balans te komen. Voor veel paarden is het een opluchting als ze na jaren kwakkelen eindelijk weer kunnen ontladen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit betekent dat de dagen na de behandeling je paard bezig kan zijn om dit te verwerken en integreren. Denk aan bijvoorbeeld iets meer geconcentreerde urine, of een paard wat de tijd nodig heeft om de afvalstoffen uit de spieren af te voeren. Waar nodig geef ik dan ook suggesties mee om dit met (natuurlijke) supplementen te ondersteunen. Soms komt tijdens de behandeling zelf eenmalig alles er even uit (zeker als ik op de buik/darmgedeelte werk π© ) en is bijvoorbeeld opgeblazenheid en spanning in spieren direct verminderd. Ieder paard heeft hierin zijn eigen tempo en sommigen zijn gewoon dieseltjes, die weer even op gang moeten komen. En zijn ze eenmaal op gang, dan gaan ze opeens weer als een trein!
Eenmalig of traject?
Ik werk niet met trajecten, wel geef ik na elke behandeling advies over een vervolgbehandeling en het nut hiervan voor jou en je paard. Je bent altijd vrij dit advies op te volgen. Bij een vervolgbehandeling kan ik dieper op bepaalde zaken die naar boven zijn gekomen inwerken en de ‘puntjes op de i’ zetten. Een uitdaging waar je al langere tijd tegenaan loopt met je paard, kan niet altijd in 1 keer opgelost worden en ik werk dan ook graag door de fysieke en mentale lagen heen, om bij de kern te komen. We gaan immers voor een langdurige oplossing!
Een vervolgbehandeling plannen we meestal binnen 6-8 weken, zodat je paard en jij ook echt de tijd hebben gehad om de eerste behandeling goed te verwerken en te integreren in de training of herstel. In veel gevallen adviseer ik om gewoon op gevoel weer een vervolg te plannen: de welbekende APK behandeling, waar veel klanten gebruik van maken om de flow erin te houden (halfjaarlijks of jaarlijks).
Ben je nieuwsgierig geworden waar ik nog meer aan werk tijdens een behandeling en of dit ook wat is voor jouw paard? Lees dan rustig verder op www.paardenbehandelen.nl .
Daarnaast kan je daar en ook op Facebook ervaringsverhalen lezen, zodat je kan voelen of dit bij jou en je paard aansluit.
Meteen een afspraak plannen? Dan mag je een appje sturen naar 06 – 527 320 52.
Tot snel!
Gary Aikema-Petiet
Crystal Vision - Dit artikel mag enkel in zijn geheel gedeeld worden met correcte bronvermelding.
Alle rechten voorbehouden | V. O. F. Crystal Vision | Disclaimer
Alle rechten voorbehouden | V. O. F. Crystal Vision | Disclaimer