De kracht van je eigen essentie

Mariska Aikema-Petiet • 6 februari 2020

Yes, let’s go! Tijd om mijn licht eens te laten schijnen op dit onderwerp: het ‘kopiëren’ van andermans werk en daarmee hun essentie. Wat zit hier achter en hoe kan je zelf authentiek & integer blijven?  

Eerst een klein stukje persoonlijke ervaring, want dit komt niet uit de lucht vallen. Ik ben hier open en eerlijk over, ondanks dat het niet fijn voelt het te delen. Ik stel me immers kwetsbaar op, doe een boekje open (zo voelt het althans), het voelt alsof ik niet toe mag geven dat ik dit voel en denk, weet… En dan besef ik me ook meteen weer dat kwetsbaarheid kracht is.

Door de jaren heen zijn Gary en ik mensen tegen gekomen met opmerkingen die in de kern zeiden: ‘Wat jij doet, doe ik ook’. Soms letterlijk, soms tussen de regels door. Verbaasd en verward reageerden we dan op deze uitspraak, niet helemaal snappend wat hier mee bedoeld werd. ‘Ja, ik doe ook wat jij doet!’, volgde dan als aanvulling, zonder enige verdere inhoudelijke uitleg. Of er kwam een uitleg die volledig de plank missloeg en juist een uitleg was van alles waar wij niet voor stonden. Soms kregen we zo’n uitspraak via via te horen, zodat er geen kans was te reageren. 

Ondanks dat we dit soort gesprekken meestal snel op een ander onderwerp brachten of beëindigden, voelde het toch niet goed. Het hart van ons bedrijf zijn wij, Gary & Mariska. De weg die wij, zowel samen als alleen, in ons leven hebben afgelegd is nooit identiek aan die van een ander. De ervaringen, de kennis, de opleidingen, de persoonlijke groei, karakters… Al deze kennis die wij samen bundelen maakt ons werk uniek en succesvol. Die formule die wij samen hebben kan nooit 1-op-1 nagedaan worden. Er is geen boek, cursus of opleiding die kan leren wat wij weten. Net zoals wij nooit een ander kunnen nadoen, omdat ieder zijn eigen unieke kwaliteiten, levenservaringen, overtuigingen en kennis heeft die opgedaan zijn in het leven. Dat is het mooie en unieke van de mens. Dat is ook het mooie en unieke aan jou, want voor jou geldt dit net zo. Het betekent voor mij dat ik zoveel mogelijk authentiek & integer ben, naar mezelf en naar de buitenwereld. 

Een mens die zoveel mogelijk zichzelf probeert te zijn, vanuit eigen ervaringen schrijft en handelt, geïnspireerd raakt door anderen en ook de unieke kwaliteiten in ieder ander ziet en benadrukt… Zo’n mens mag je naast integer en authentiek ook gevoelig noemen. In mijn geval betekende dit dat ik het me enorm aan kon trekken als de zoveelste ‘Ik doe wat jij doet’ om de hoek kwam of hele stukken van mijn website en artikelen gekopieerd werden. Zichtbare en onzichtbare 'copy cats' die op verschillende manieren proberen te infiltreren om Gary te kopiëren passeerden de revue. De een slinks, de ander overduidelijk. Pijnlijk in het begin, zeker. Want je stopt zoveel tijd en liefde in je werk, wat onlosmakelijk verbonden staat met je leven en volledig uit je hart, uit je gevoel komt. Zoveel investering, zoveel onderzoek en persoonlijke ontwikkeling, van waaruit je je werk vormgeeft op je eigen unieke manier. En dat wordt dan afgedaan met een ‘Ik doe wat jij doet’, zonder dat je deze persoon kent of ooit gesproken hebt. 'Zie het als compliment', hoor je dan wel eens. Get out of here! 

Na wat onderzoek en verbanden leggen en -jawel- mijn werkwijze erop loslaten, zag ik dat daar vaak een stuk jaloezie, onzekerheid, erbij willen horen en een lading aan beperkende overtuigingen achter verscholen ging. Maar er was meer. De kern van dit gedrag had ik nog niet bereikt en vandaag kwam ik daar een stuk dichterbij. 

Ik ontdekte dat dit soort mensen als het ware de energetische handtekening, de essentie van een ander kopiëren en op zichzelf toepassen, alsof het ‘eigen’ is. Dit kan zowel op onbewust niveau als op een zeer bewust niveau gebeuren, waarbij deze laatste vaak vanuit ego wordt aangestuurd. 

‘Waarom gebeurd dit?’, vraag je je waarschijnlijk af. Nou, ik kwam er achter dat niet iedereen de kans heeft gehad in het leven om een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Of er is nooit behoefte geweest om dit te helen, want beschadigd zijn we bijna allemaal. And I get it, werken aan jezelf kan heel eng zijn. Been there, done that, still doing it. Vanuit die beschadigde eigenwaarde is het vervolgens moeilijk een gezonde relatie met de eigen essentie aan te gaan, wat vaak gepaard gaat met een hele lading aan beperkende overtuigingen etc. Komt zo'n 'copy cat' iemand tegen die wel zijn unieke essentie uitdraagt, dan wordt door de copy cat geprobeerd de ‘korte route’ te nemen en wordt simpelweg de essentie van die persoon overgenomen, zonder dat er zelf geïnvesteerd wordt in het vinden van de eigen essentie. Maar, zoals waarschijnlijk al duidelijk is geworden… De essentie en zelf expressie van ieder persoon is uniek, gevormd door de levenservaringen en persoonlijke ontwikkeling. Dat kan gewoon niet overgenomen worden. 

Natuurlijk is er een verschil tussen echt geïnspireerd raken en het ‘stelen’ en toepassen van andermans essentie. Door het ervaren van andermans essentie kan je in aanraking komen met die van jezelf. Dan kan je die inspiratie uit gaan dragen in jouw eigen unieke vorm. Maar als je de essentie van een ander steelt en toe probeert te passen op jezelf, kan het voor de ander aanvoelen alsof ze een vervalste vorm van hun essentie voor zich zien. Zonder dat er een sterke basis is waarop die valse essentie is gevormd, de hele weg die eraan vooraf ging ontbreekt. Dit kan voelen alsof het meest waardevolle aspect van jezelf afgepakt wordt, waarna er een vervalste versie van gemaakt wordt. Plagiaat van de ziel, zou ik het misschien ook kunnen noemen. Voor de buitenwereld kan zo’n persoon aanvoelen als nep en vermoeiend. Qua energie kunnen ze je helemaal leeg achterlaten, omdat ze zoveel moeite moeten doen om het masker op te houden en die valse essentie te blijven uitdragen. Want die valse essentie heeft immers geen basis. En die energie moet ergens vandaan komen. 

Authentiek & integer zijn en onze eigen essentie vinden kunnen we alleen doen als we in contact staan met ons eigen bewustzijn – en onderbewustzijn. Want in je onderbewustzijn vindt je de echte kwaliteiten die jou maken tot wie je werkelijk bent. Wat we opbouwen vanuit integriteit, zal natuurlijk aanvoelen en balans en structuur uitstralen. Wat niet met integriteit gebouwd wordt, zal onprettig aanvoelen, wringen en een disbalans uitstralen. 

Als je aan je eigen essentie voorbij gaat en die ‘korte route’ neemt door een ander te kopiëren, leef je enorm uit verbinding met jezelf. Het beeld hoog houden van die ‘nep-versie’ kost enorm veel energie. And I get it, vaak zijn deze mensen erg beschadigd in het leven en gefragmenteerd. Het uit de schaduwen trekken van goede kwaliteiten kost nu eenmaal tijd, energie en inspanning. Daarentegen creëert elk moment dat we ervoor kiezen om vanuit onze essentie te leven, zo authentiek en integer als mogelijk, een enorme energie boost. En daar ga ik elke dag voor, ondanks dat dit mij kwetsbaar maakt en moed kost. 

Gelukkig kwam ik erachter dat kwetsbaarheid kracht is. En dat geldt ook voor jou.


Mariska Aikema-Petiet

Delen? Dat kan hier:

9 oktober 2024
Hier sta je niet bij stil als paardeneigenaar . . . Of jij wel? Laat ik eens een vast herkenbare situatie beschrijven die we als paardeneigenaar tegen kunnen komen. Bij jezelf, of bij een stalgenootje: πŸ‘‰πŸ» ‘Verdorie, m’n paard is kreupel of loopt niet goed.’ πŸ‘‰πŸ» ‘Ik heb het gevoel dat mijn paard wat onder de leden heeft. Hij/zij is niet zichzelf’. Kan je het vervolg al raden? πŸ˜‰ Zodra er signalen bij je binnenkomen over het welzijn van je paard, wordt de gevoelige snaar geraakt en gaan de alarmbellen af. Bij sommigen zo hard, dat alle rampscenario’s de revue passeren en de situatie eigenlijk nog meer wordt versterkt. Je hoofd koel houden als je niet weet wat er aan de hand is met je paard, is voor velen onder ons een uitdaging. Kon je paard maar praten... Goed, er is vastgesteld dat je paard niet zuiver loopt of zich inderdaad niet lekker voelt. Daarin maak je zelf stappen of roep je hulp van de dierenarts in met als gevolg dat de scherpe kantjes eraf zijn: het probleem is (enigszins) vastgesteld en er wordt naar gehandeld. Die opluchting die je dan voelt is natuurlijk superfijn en je kan weer gaan denken aan het opbouwen van de training. Heerlijk!
1 juni 2024
Ik laat graag klanten aan het woord, maar wat vind ík wat je na een behandeling kan verwachten? 😊 Laat ik het aan de hand van veelgestelde vragen en praktijkervaring ook eens kort uitleggen in mijn eigen woorden. Een behandeling zet allereerst op veel vlakken, zowel mentaal als fysiek, dingen in werking bij je paard. Onderschat dit dus zeker niet! De meeste paarden laten tijdens de behandeling al merken wat er gebeurt, anderen zijn meer introvert en geven subtiele signalen af. En in sommige gevallen kunnen er bij jouzelf ook dingen loskomen, jullie zijn immers een team (wie kan daarover mee praten? πŸ˜‰). Belangrijk is dan ook om jou en je paard de tijd te geven om de behandeling te verwerken. Ik zeg vaak: ‘kijk naar hoe het voor de behandeling was en hoe het over 3 weken is’. Verandering kan niet altijd van de ene op de andere dag plaats vinden, hoewel ik dit in praktijk wel met regelmaat tegenkom. Overigens is elke behandeling & paard uniek: ik beschrijf hier dus een paar standaard voorbeelden die ik regelmatig tegenkom in de praktijk. πŸ’ͺ🏻
door 75b318ec7592ec13d9a2fda899820d0f5c3604b0 17 oktober 2023
πŸ‘‰πŸ» ‘Ik heb de afstandsbediening van de achterhand eindelijk gevonden! En er is ook nog eens een extra vonkje 🌟 tussen ons overgeslagen’ 😁 ο»Ώ Dit vertelde Alice met een grote smile op haar gezicht. Ik was een half jaar geleden bij haar geweest voor een eerste behandeling voor haar paard Donut 🐴. Ze vertelde dat ze Donut als ‘projectje’ 2 jaar geleden had gekocht en dat ze het liefst alles in haar uppie deed. Dit betekende voor haar dat ze het met haar eigen rijervaring en kennis wilde doen. Ze vertelde dat dit voor haar gevoel ook goed ging, de bekende ups en downs waren er natuurlijk, maar er zat een stijgende lijn in. En naast het rijden was de band tussen haar en Donut ook steeds beter geworden, hij was echt ‘haar’ paard geworden. Kortom; de dingetjes waar ze tegenaan liepen op de grond of in het rijden, dat losten ze samen als team op. πŸ’ͺ Een uitgangspunt wat Alice erg fijn vond, omdat er volgens haar ‘zoveel meningen’ waren over van alles en nog wat in de paardensport. En dus besloot ze het met Donut in haar uppie aan te pakken.
17 maart 2023
πŸ“£ Vertel mij dit altijd vooraf! Of nou ja, in de praktijk zit het anders… meestal wordt het niet vertelt. Dan kom ik een stal binnen en begroet ik de eigenaar. Samen lopen we naar de stal van het paard in kwestie en spreken we voor de stal nog een paar dingen door. Dan heb ik het vaak al door; ‘iets wordt er niet vertelt’. Meestal hebben we de uitdagingen of het medisch verleden wel al besproken, dus dat kan het niet zijn. Goed, verder gaan en de behandeling starten… En dan, als ik al in stal sta en soms pas halverwege de behandeling, komt het hoge woord er uit: ‘Ze houdt niet van mannen!’ ‘Oh, normaal had hij je alláng de stal uitgetrapt’! Of, helemaal aan het eind van de behandeling: ‘Goh, heb haar nog nooit zo relaxt gezien. Wat bijzonder! Meestal doet ze *noemt gevaarlijk gedrag op, zoals bijten en slaan* en kan je niet in haar buurt komen. Fijn dat ze jouw behandeling wel accepteert!’. Ja, heel fijn. Achteraf πŸ˜‰ Want verdorie, daar sta ik dan als typische man – met toch wel een mannelijk uiterlijk, denk ik zo - , bij een potentieel woest paard in stal die me hoogstwaarschijnlijk de stal uit had willen zetten – uhhh, trappen. Omdat hij of zij niet ‘van mannen houdt’ of bijna niemand zou ‘accepteren’. Hoe ga ik dit oplossen?
door Gary Aikema-Petiet 22 november 2022
πŸ“£ Nieuwsgierigen & twijfelaars opgelet! Deze is voor jullie😊 βœ… Ben je iemand die graag ervaringen & succesverhalen van anderen leest? βœ…Wil je liever vooraf wat lezen en weten wie er bij je paard langskomt? Dan heb je vast al eens op mijn Facebook pagina gekeken of hier op de website verhalen gelezen, toch? 😊 En waarschijnlijk ben je dan ook de enthousiaste reacties van paardeneigenaren die je voorgingen tegen gekomen! Ik word er altijd blij van, de updates die ik zowel voor als achter de schermen toegestuurd krijg. Enthousiaste reacties met een update worden bijvoorbeeld overal, spontaan, neergezet onder berichten op mijn pagina. Want naast de WhatsApp updates en succesverhalen die ik privé krijg, hoor en meemaak, vind ik het ook superleuk dat er openbaar enthousiaste verhalen te lezen zijn die spontaan gedeeld worden. Dat maakt het plaatje compleet voor mijπŸ‘πŸ» ο»Ώ
door Gary Aikema-Petiet 31 mei 2022
‘Kan je ook iets met gedrag?’🀷🏻‍♀️ ο»Ώ ‘Kan je ook iets met lastig inbuigen of scheefheid’? ‘Kan je ook iets met de weerstand?’ ‘Kan je ook iets met … ?’ ➑️ Wat zou jij hier invullen, als het om jouw paard gaat? πŸ˜‰ Karen stuurde mij zo’n ‘kan je iets met’ appje, waarin ze in een lijst opsomde waar ze tegenaan liep met haar paard Jovi 🐴. Niet willen inbuigen, vasthouden op 1 kant, een achterhand die ze er maar niet goed onder kreeg en die nu toch écht wel eens sterker zou moeten worden. Hulpen en aanwijzingen die – soms zelfs boos – werden afgeslagen door Jovi… De lijst was lang en ik merkte dat Karen alles goed in de gaten had. Verder was Jovi volgens Karen af en toe wel een eigenwijze merrie, maar een die zich goed gedroeg op stal en in de omgang. ‘Wel met een kleine gebruiksaanwijzing πŸ˜‰’, sloot Karen haar verhaal af.
door Gary Aikema-Petiet 23 februari 2021
‘Help! Mijn paard schrikt & staakt…’ ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen’, zuchtte Renee toen ze me belde. ‘Voor mij is een behandeling van jou de laatste optie, ik heb goede verhalen over je gehoord en wil het een kans geven. Anders denk ik er over na om mijn paard een jaartje op de wei te laten. Of misschien toch verkoop… Zo onderhand heb ik het allemaal wel geprobeerd en ik kan echt geen aanleiding vinden voor het staken!’ 🀷🏼‍♀️
door Gary Aikema-Petiet 5 november 2020
‘Help! Mijn paard is gevaarlijk…’ πŸ’£ Met deze uitspraak belde Janneke mij in augustus op. Janneke vroeg mij of ik iets kon betekenen voor haar paard Diva, die in de omgang gevaarlijk gedrag vertoonde naar mensen. Ze vertelde dat ze al veel had geprobeerd en nu actief bezig was met grondwerk lessen: ze werkte er hard aan om vanaf de grond de leider te worden van haar paard. Maar de stijgende lijn konden ze samen niet vasthouden. Diva bleef erg wisselvallig, de ene dag ging het goed en kreeg Janneke hoop, de andere dag voelde het voor haar alsof ze weer ‘terug bij af’ was. 🀷🏼‍♀️
door Gary Aikema-Petiet 15 oktober 2020
“Some people will never like you, because your spirit irritates their own inner demons”… Wat ik hiermee bedoel? Dat ga ik je uitleggen! Want als jij net als ik gevoelig bent, zal je je vast herkennen in het volgende… Je bent vast wel eens iemand tegen gekomen waar je geen ‘klik’ mee voelde. Of misschien probeerde je wel naar een ‘klik’ te zoeken en aardig te blijven, omdat je deze persoon nu eenmaal vaker tegen zou komen tijdens je werk of in je vriendengroep bijvoorbeeld. Maar die vreemde, onverklaarbare houding van de ander naar jou en misschien ook nog dat onderbuikgevoel dat er iets niet lekker zat, ook al blijf je nog zo vriendelijk en aardig… Dat kon je misschien niet plaatsen. Ik vroeger ook niet. πŸ˜‰ Ook ik heb mensen leren kennen in mijn leven die bij voorbaat al een hekel aan mij hadden of mij niet mochten, zonder dat ik wist waarom. Soms werd dat letterlijk zo verteld en bereikte mij dit via-via. Ik zou dit snel kunnen gooien op mijn misschien-iets-anders-dan-anders uiterlijk of mijn persoonlijkheid. Maar ja, gekwetst was ik toch en vroeger ging ik dan moeite doen om aardig gevonden te worden (tip: niet doen, ik leg straks uit waarom). Ik kon nooit verklaren waarom mensen zo op mij reageerden, nu kan ik dit gelukkig wel en een stukje daarvan deel ik graag met je. Ik kom dit namelijk ook tegen in mijn praktijk. Ik zie opluchting bij mijn klanten als ik dit specifiek voor hun situatie uitleg. Wat het ontrafelen van zo’n situatie nog makkelijker maakt, is het feit dat ik mee kan voelen en kan benoemen wat de uitdaging is. Nu geef ik je graag een algemene uitleg, zodat je beter kan begrijpen wat er gebeurd als je ook zo’n onverklaarbaar-niet-aardig-persoon mee hebt gemaakt.
door Gary Aikema-Petiet 13 september 2020
'Neem eens een dagje vrij, ga wat leuks doen!’, ‘Ga eens gewoon op de bank zitten met een boek’ of ‘Je bent altijd bezig en aan het werk, wanneer is er tijd voor ontspanning?’. En dan de uitspraak die je helemaal kan triggeren: ‘Je loopt jezelf voorbij, je bent veel te druk! Doe het toch eens rustig aan’. Je omgeving weet jou te vertellen dat je toch zeker eens moet ontspannen. De boodschap in woorden is je nu wel duidelijk, zeker als ook dit bericht nog eens langs komt (toeval? πŸ˜‰). Maar de uitvoering ervan… Dat is even heel wat anders.
Show More